Llegenda del Castell de Ribes
Sant Pere de Ribes

Castell de Ribes

Tradició oral
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Explica la llegenda que Geribert, senyor del Castell de Ribes, va desobeir el bisbe fent cremar el pergamí que li va trametre a través d'un missatger, al qual va fer perseguir pels seus gossos. El bisbe va demanar ajuda al comte de Barcelona, qui va enviar-li un nou missatge perquè es sometés i reparés l'error, sota amenaça d'excomunió. El cavaller va preferir exiliar-se a l'extranger a servir altres reis. Temps després va caure malalt i va demanar ajuda a la Santíssima Trinitat. Aleshores es va curar i va decidir reparar els errors del passat fent un pelegrinatge a la Terra Santa. Quan va tornar a Catalunya va morir, havent fet constar la seva voluntat de construir una ermita a la Santíssima Trinitat prop del mar, en gratitud al seu guariment.

Aquesta llegenda està fonamentada en personatges i indrets reals. L'ermita de la Santíssima Trinitat encara existeix, en terme de Sitges.

AMADES, J. (2008). Castells llegendaris de la Catalunya Nova. Biblioteca de Tradicions Populars, núm. 42. Tarragona: Edicions l'Agulla de Cultura Popular i Associació Cultural Joan Amades.
    CATALÀ, P. (1983). Llegendes de Castells Catalans. Barcelona: Rafel Dalmau.
    CREUS, T. (1983). Set contallas del temps vell. Vilanova i la Geltrú (ed. facsímil).