Can Barones
Sant Pere de Ribes

Les Torres

XIV-XX
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Casa situada a l'extrem de tramuntana del nucli de les Torres. És un edifici cantoner de planta rectangular format per dos volums adossats en paral·lel, el segon lleugerament més alt que el primer. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt adovellat, sobre el qual hi ha una interessant finestra gòtica biforada amb arquets lobulats i impostes amb rosetes, sense columneta central. La finestra acaba a l'alçada del ràfec. Pel frontis s'hi distribueixen diverses obertures d'arc pla arrebossat. A la façana de tramuntana hi havia un cos d'un sol nivell d'alçat que en una reforma de la segona meitat del segle XX va ampliar-se i s'hi va habilitar una terrassa, on es va construir una galeria descoberta amb pòrtics d'arc de mig punt arrebossat. L'acabat exterior és arrebossat i pintat de color blanc. En la darrera restauració es van localitzar dues teules datades, una de l'any "1664" i l'altre de "1872", que podrien correspondre's amb els anys en què es va reformar la casa. En una de les parets de l'interior també hi ha inscrit l'any "1681". Entre els elements que es conserven dins la casa, destaca un arc apuntat de pedra d'origen medieval, situat a la zona dels cups.

Segons consta en el llibre d'Apeo de l'any 1847, la masia de Can Barones pertanyia al vilanoví Joan Torrents de Papiol. Als testimonis gràfics conservats de principi del segle XX, es pot observar que el finestral gòtic es trobava tapat, i només se'n podien veure les impostes. Durant la darrera restauració, practicada al darrer terç del segle XX, es va descobrir l'antiga obertura.

CUADRAS, J.M. (1999). Coneguem el nostre terme i les masies: caminades per Ribes i el Garraf. Sant Pere de Ribes: Els Xulius.
    VIRELLA, J. (1992). Visions geogràfiques del Penedès. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs.