L'Illa Santa Maria d'Oló

Moianès
Sector sud-est del terme municipal
Des de Vilarasau camí direcció sud-est uns 1.500 m, just abans d'arribar a la riera de Malrubí
521

Coordenades:

41.83953
2.05356
421421
4632393
08258-66
Patrimoni immoble
Edifici
XVIII-XIX
Dolent
En ruïna, ha perdut la coberta
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
08258A006000100000AG
Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès actualment en ruïnes, de dimensions força grans i emplaçada en una esplanada que recorda una illa prop de la confluència de diversos torrents amb la riera de Malrubí. Consta d'un cos residencial que té un nucli inicial a ponent i més tard s'amplià cap a llevant, donant lloc així a una construcció molt allargassada. És de planta rectangular, amb planta baixa més un pis o golfes. La façana principal, encarada a migdia, presenta un portal amb llinda i brancals de pedra i diverses finestres, algunes emmarcades parcialment amb maó. L'edificació ha perdut la teulada però conserva els murs interiors. Ha conservat bé les característiques constructives originàries, sense modificacions modernes, i per la seva tipologia es podria considerar una obra del segle XVIII o principis del XIX. A la part posterior té una rasa artificial que desemboca en una bassa. S'utilitzava per regar els horts que hi havia situats al sud.

Informació oral facilitada per Joan Soler Hewitson i Francesca Güell Sala, de Vilarasau.
Aquesta casa no està inclosa en el Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Santa Maria d'Oló.

No coneixem notícies documentals d'aquesta casa de pagès que, per la seva tipologia, podria ser obra dels segles XVIII o principis del XIX, com probablement també ho devia ser la Casa Nova de Sau. Des de fa molts anys, tal vegada des dels seus inicis, les dues eren masoveries del gran mas de Vilarasau. Els darrers masovers de l'Illa foren els avantpassats dels propietaris de Puigneró, però ja fa molts anys que la casa va quedar abandonada. En un llistat de cases rurals de 1930 l'Illa ja no hi apareix.

FERRER, Llorenç i altres (1991). "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 108-109.