L'Hostal
Jorba

Al nucli urbà, just davant de la Plaça de la Font.

L'edifici està sense ús i comença mostrar símptomes de degradació.
    Correspon a la fitxa A20 del catàleg de béns a protegir del POUM
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Antic hostal i casa de postes. Correspon a un edifici de planta quadrangular de planta baixa, pis i golfes, situat al peu de l’antic camí ral (actual Avinguda Canaletes).

La façana principal està orientada a sud, mirant a la Plaça de la Font, a l’església de Sant Sebastià i l’Ateneu. Correspon a una edificació d’un únic cos  amb coberta de teula àrab a doble vessant. Les obertures de la façana principal segueixen una simetria, amb tres obertures a cada un del pisos. A la planta baixa trobem tres portes de fusta rectangulars, sobre les quals hi ha tres balcons, ja al primer pis, també rectangulars amb balustrada de ferro. Per últim a les golfes trobem una finestra al centre definida per un arc rebaixat amb dues petites obertures de ventilació tancades amb peces ceràmiques circulars.

La façana, a l’alçada de la planta baixa es trobava arrebossada i pintada d’un to groguenc a excepció dels brancals i llinda de les obertures que estan pintats de gris per ressaltar-los imitant segurament la pedra.

Just per sobre la porta d’entrada, hi ha una peça de pedra ovalada amb una decoració de flors de quatre pètals inscrites en un oval. Al centre una peça metàl·lica, que va servir per col·locar-hi un llum, a banda i banda de la qual hi ha inscrit “año 1816”.

L’edifici té accés també per el carrer del Call on obre una petita porta amb una escala. Les façanes laterals tenen diverses obertures a l’alçada del primer pis i petites respiradors o òculs circulars a les golfes. A la façana de llevant es conserva un cartell de rajoles vidrades de la marca Michelin.

També conegut com Hostal Castellví

Per Jorba passava una branca de l’antic Camí Ral de Barcelona a Lleida que seguia un traçat similar a l’actual NIIa. L’auge demogràfic i econòmic general que va patir el país a finals de segle XVIII-XIX amb la industrialització, va provocar la remodelació de moltes vies de comunicació, i el camí ral no en va ser una excepció. En aquest moment, per exemple, vers el 1787 es construeix el Pont Vell. I per donar servei a tot el pas de gent es comencen a edificar hostals. L’Hostal Castellví  correspon a un dels hostals que havien existit a Jorba. Madoz, al seu Diccionario  esmenta que l’Hostal Castellví tenia “ casa de postes, 16 caballerias i 3 postillones”.

Casassas i Simó, Lluís; Enrich i Hoja, Jordi; Riba i Gabarró, Josep; Termens i Graells, Miquel; Torras i Ribé, Josep M. (1988): Història de les Comarques de Catalunya. Anoia. Vol. I. Manresa: Parcir. Edicions Selectes.