L'Eucaria
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Planes de l'Eucaria. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí de Bellprat, trencar a la dreta direcció l'Eucaria
  509

  Coordenades:

  41.55883
  1.49294
  374329
  4601892
  Número de fitxa
  08226 - 293
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL. Catàleg bens a protegir POUM 2012
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC 6182
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  000502000CG70A0001FJ
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  L'Eucaria d'origen modern ha estat reformada els primers anys del segle XXI i adaptada una part com a lloc de residencia i restaurant. És un edifici de planta en forma d'L construïda en dos volums. Davant la façana hi ha una petita terrassa tancada amb un baluard amb l'accés al sud-est. El volum nord-est,destinat al restaurant de l'Eucaria, és de planta rectangular i s'estructura amb quatre eixos definits per una motllura. Consta de planta baixa, primer i segon pis i golfes amb la coberta a una vessant. La façana principal, s'hi accedeix des de la terrassa. A la planta baixa s'hi obra una porta d'arc de mig punt de maons i a l'alçada del primer pis s'hi obra la porta d'accés i tres finestrals d'arc de mig punt El segon pis quatre finestres i a nivell de golfes quatre finestres de reduïdes dimensions. La façana sud-est a la planta baixa s'hi obra la porta d'accés d'arc rebaixat. A l'alçada del primer pis dos finestrals d'arc rebaixat amb sortida a una balconada amb volada amb les cantonades arrodonides amb barana de ferro forjat i dues finestres més al segon pis i les golfes. La façana nord-est s'hi obren diverses finestres dues amb sortida a un balcó amb volada amb les cantonades arrodonides amb baranes de ferro forjat. El segon volum, consta de planta baixa, primer pis i golfes. El frontis, orientat a sud-est, s'hi obra la porta d'accés d'arc de mig punt i una segona porta de planta rectangular situada a la banda esquerra. A nivell del primer pis hi ha tres finestres i actualment dues a l'alçada de les golfes, la tercera fou tapiada per les actuals reformes. Davant la masia hi ha un cos de planta rectangular de planta baixa i primer pis. El primer pis, destinat a menjador del restaurant, s'hi obren tres finestres i la porta d'accés i la planta baixa, que s'hi accedeix per la façana posterior, destinada a magatzem, conserva algunes parets amb cairons d'un antic cup de vi de planta quadrada.

  El mas de l'Eucaria era coneguda amb el nom de l'Alqueria. És té constància des del segle XVI, concretament de l'any 1580 quan va passar a mans de Damià Quadres, fill d'Aubareda, en casar-se amb la pubilla Joana Busquets, cognom documentat a Sant Martí de Tous des de l'any 1553. A finals de la primera meitat de segle XVIII va passar a mans d'un senyors de Manresa que en van ser propietaris fins a la segona meitat del segle XIX, que l'adquirí la família Vilà. El Sr. Vilà va reformar la masia original amb els volums i alçades actuals entorn l'any 1880 i va edificar l'ermita de la Sagrada Família situada aproximadament a 200 metres de l'edifici juntament amb un jardí d'estil romàntic. Entorn la dècada de 1940 la propietaris ho donar als Escolapis amb la condició que eduquessin a les cinc pròximes generacions de la família. L'any 2000 que ho va adquirir l'actual propietari

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Martí de Tous. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
  NAVARRO, F. (2012). Pla d'ordenació urbanística municipal de Sant Martí de Tous (POUM). Catàleg de béns a protegir. Ajuntament de Sant Martí de Tous.