La Sagrada Família
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Planes de l'Eucaria. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Ctra de Tous a Bellprat i agafar la desviació cap a l'Eucaria
  504

  Coordenades:

  41.55794
  1.49254
  374294
  4601794
  Número de fitxa
  08226-119
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XIX
  Any
  1889
  Estat de conservació
  Regular
  Coberta interior i el terra de la zona del cor deteriorats.
  Protecció
  Legal i física
  BPU. Catàleg bens a protegir POUM 2012
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC 6183
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Privada
  08226A010000010000AX
  Autor de la fitxa
  Núria Cabañas

  La capella de la Sagrada Família es troba situada al costat del Mas de l'Eucaria a tocar de la carretera de Bellprat. És d'estil historicista i fou inaugurada l'any 1889 per la família Vilà, provinent de Barcelona. L'edifici de planta de creu llatina amb un absis poligonal on s'hi obren tres finestrals d'arc apuntat, dos dels quals es van tapiar amb maons l'any 1960. L'absis està coronat per un campanar d'espardenya d'un sol ull. Adossat a l'absis s'hi construir una estructura de planta rectangular corresponent a dues capelles laterals amb tres finestres de reduïdes dimensions d'arc rebaixat emmarcades amb maons. La coberta de volta de creuaria amb arcs ogivals a l'interior i l'exterior de teula a doble vessant. La zona del presbiteri es troba situada a un nivell superior respecte la resta de la nau juntament amb les dues capelles, comunicades entre si. L'accés a les capelles és mitjançant una porta d'arc apuntat. El cor, situat sobre el portal d'accés es troba molt deteriorat.
  Actualment s'utilitza com a magatzem.
  La façana principal, orientada a llevant, té un portal d'arc apuntat amb decoració a baix relleu al timpà, on hi figura la imatge del sagrat cor amb l'ull que tot ho veu i custodiat per un àngel a cada lateral i amb la inscripció: Inaugurat 11 setembre 1889. El timpà va ser obra de M. Dalmau, tal com s'indica a la part inferior dreta. Sobre el portal hi ha una rosassa amb una estrella de vuit puntes i coronada per una creu de pedra.
  El parament és de pedra irregular lligada amb argamassa amb filades irregulars. La façana de llevant s'hi pot apreciar l'arrebossat final de les parets que imita blocs de pedra ben escairats col·locats a trencajunt amb filades regulars. Les parets exteriors presenten contraforts amb banquetes d'unió.

  La capella té un goig en Honor de la Santíssima Trinitat i de la Sagrada Família, Jesús, Maria i Joseph. L'autor de la lletra correspon a Pau Parassols Pi, l'acompanyament musical de piano i harmoniun va ser composat per Lluís Millet i la il·lustració a càrrec de M. Dalmau.

  L'Eucaria o com s'anomenava antigament Alqueria o Auqueria era un conjunt de masies modernes amb terres situades entre Fillol i Sant Martí de Tous. L'any 1889 era propietat de la família de Josep Vilà i Solé, fabricant de Barcelona, que va fer edificar la capella de la Sagrada família i realitzar diverses modificacions al Mas de l'Eucaria. La família Vilà va vendre la casa i les propietats, inclosa la capella de la Sagrada Família, l'any 1925 a l'Escola Pia de Catalunya fins l'any 2001 que ho van vendre a l'actual propietari de la finca que transformà l'espai i la masia en un restaurant.

  Catàleg de béns protegits per al POUM de de Sant Martí de Tous. Ajuntament de Sant Martí de Tous. Febrer de 2012.
  GAVÍN, JM. (1988): Inventari d'esglésies. Anoia-Conca de Barbarà. Vol. 16. Arxiu Gavín
  PUJOL, A. (1971): Sant Martí de Tous. Breu descripció histórica (1899). Sant Martí de Tous.