Casa dels Ermitans
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Sentfores. Al'est del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí de Setfores, passat Cal Papallanes el primer trencant a la dreta
  491

  Coordenades:

  41.55281
  1.53949
  378199
  4601157
  Número de fitxa
  08226 - 292
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  001407900CG70B0001EE
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  La casa dels Ermitans es troba adossada a la façana de migdia del Santuari de la Mare de Déu de Sentfores. L'actual edifici fou construït al segle XVII però ha estat objecte de refraccions en època contemporània. És un edifici de planta rectangular construït amb dos volums amb la coberta a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada a tramuntana. Consta de planta baixa i primer pis. El frontis presenta una porta amb llinda de pedra amb les lletres gravades IHS referents a Jesucrits que dona accés al primer pis i una petita finestra a la banda dreta. A la banda esquerra s'hi adossa un pou d'aigua de planta quadrada. A la façana de ponent, hi ha una petita finestra ni una porta de garatge. Adossat a la façana posterior hi ha tres annexes amb la coberta a una vessant i utilitzats com a magatzems. El parament dels murs està revestit amb ciment a excepció de la cantonada nord-oest on són visibles els carreus de pedra ben escairats.

  La casa dels ermitans fou edificada els frares de Sant Jeroni de la Murtrua, adossada al santuari, per conservar i tenir cura de l'església de la Mare de Sentfores des del segle XVII. Possiblement, fou construïda sobre antics vestigis del segle XIII. Actualment, encara hi resideix una família d'ermitans.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.
  AAVV. (2003): Tous, mil anys d'història. Publicaions de l'Abadia de Montserrat 1981.Editorial Claret, Sau.