Cal Dionis
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Clot de la Font. A l'oest del nucli urbà.
  Emplaçament
  Camí de Bellprat, trencar a la dreta a Cal Minguet i passar al Marcel·lí
  570

  Coordenades:

  41.56413
  1.47387
  372749
  4602508
  Número de fitxa
  08226 - 291
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  002301100CG70C0001BS
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Cal Dionís és una casa aïllada adossada a Cal Rosich que fou dividida per crear dues vivendes separades. Actualment és un edifici de planta rectangular amb la coberta a doble vessant,recentment reformada, i tancada per un baluard de pedra i argamassa amb la porta d'accés d'arc carpanell de maons adossat a la façana oest. La façana oest presenta diverses obertures a diferents nivells sense cap simetria i amb una porta d'accés oberta a un espai d'emmagatzematge i un contrafort de pedra. La façana nord s'hi obren dues finestres i dues portes, una d'elles amb llinda de fusta. El parament dels murs, a excepció de la façana nord, que és de pedra vista a excepte una zona que està enguixada i del mur del baluard, les parets estan arrebossades amb ciment.

  El mas de Cal Rosich era una sola edificació que es va dividir en dues cases a finals del segle XIX - inicis del segle XX per a dos germans, passant a ser Cal Rosich i Cal Dionís actualment.
  El cognom Rosich apareix documentat a Sant Martí de Tous a mitjans del segle XVI, concretament a partir de l'any 1553.

  AJUNTAMENT DE SANT MARTÍ DE TOUS. (2011): Esborrany del Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació.