Cal Cosme
Sant Martí de Tous

Clot de l'Aubereda. Al sud del nucli urbà.
    Camí de l'Aubareda, passat la masia de l'Aubareda el camí de l'esquerra

Reformada
    Núria Cabañas

Cal Cosme es troba situada al sud del nucli de Sant Martí de Tous, al disseminat de l'Aubareda. Es una masia de mitjans del segle XIX que fou reformada a finals del segle XX conservant les obertures originals i ampliada amb dos annexes. L'edifici està format per un cos central original i tres annexes a llevant. El volum principal té la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia, i consta de planta baixa i pis. El frontis té la porta d'accés de planta rectangular amb una llinda de pedra actual al les dates 1740-1994, tot i que per documentació és data de 1840. A l'esquerra una finestra amb llinda de fusta. Al pis s'hi obren dues finestres amb llinda de fusta de planta rectangular. Entre la planta baixa i el pis hi ha un rellotge de sol policromat de principis del segle XX. A la façana de ponent, s'hi obra un finestral a nivell del primer pis amb llinda de fusta i s'hi adossa un antic cup de vi de planta circular amb la coberta a una pendent i un cop de planta quadrada de petites dimensions corresponent a l'antic forn de pa. Actualment, el cup per l'interior manté part dels cairons vidrat i a l'interior s'hi troben les escales per accedir al primer pis, on hi ha les habitacions. Al costat esquerra del cup s'hi va afegir un annex amb les obres de finals del segle XX on actualment hi ha els banys. A la façana de llevant, l'any 1994 s'hi van adossar dos annexes. Un que correspon a un porxo construït amb pedra vista i ciment amb pilar i amb la coberta a una pendent i a la part posterior, a la façana nord, un últim annex utilitzat com a garatge. A la banda de llevant, s'hi trobava l'era, espai on actualment hi ha una piscina. Tota la finca està rodejada per zona de patí ballat per una tanca metàl·lica. El tractament dels murs és de pedra vista a excepció de l'annex del garatge que esta revestit amb ciment.

El nom de Cosme li prové d'un dels amos de la finca. L'edifici fou construït entorn l'any 1840 quan un dels fills del Mas Aubareda es va casar l'any 1857. Els actuals propietaris, compraren la finca i la reformaren l'any 1994.