L'Estrada
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 550 metres per pista forestal de la carretera BV-4342, punt quilomètric 0'400.

Normes Subsidiàries de Planejament de Lluçà, 2001
    Jordi Compte i Marta Homs

L'Estrada es troba situada al sud-est del nucli urbà de Santa Eulàlia de Puig-oriol i al sud-oest de Gonfaus. Es tracta d'una masia de grans dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, amb un volum adossat al sud-est i diverses estructures adossades al voltant, tancant un pati davant la façana principal de la masia. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades, i coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. La façana principal, orientada al sud-est, té un pati o lliça tancat al davant, delimitat per un mur de maçoneria de pedra al sud-oest i per nombroses estructures a la resta, totes bastides amb murs de maçoneria de pedra i amb obertures emmarcades amb pedra treballada. Pròpiament a la façana hi ha un portal d'arc de mig punt adovellat a la planta baixa, dues finestres al primer pis, una emmarcada amb pedra bisellada i l'altra amb pedra treballada, i tres finestres a les golfes, una emmarcada amb monòlits de pedra bisellada, una altra amb monòlits de pedra treballada i una tercera amb pedra treballada i llinda de fusta. La part dreta de la façana queda dominada per un volum adossat que forma una eixida al primer pis, sustentada per dos pilars d'obra vista i un de pedra bisellada amb motllures al capitell. La façana sud-oest conté un petit cos adossat a la part esquerra que forma una petita terrassa coberta a nivell de primer pis sustentada amb dos pilars de pedra treballada. A nivell de planta baixa, la façana conté una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada i una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta. Al primer pis hi ha una obertura d'arc de mig punt emmarcada amb pedra treballada i tres obertures amb inscripcions: dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, una amb la llinda erosionada on encara s'intueix l'anagrama IHS i l'altra amb la data de 175- inscrita, tot i que parcialment erosionada. La tercera obertura amb inscripció és una porta emmarcada amb pedra bisellada que comunica amb la terrassa i que conté la data de 1761 inscrita a la llinda junt amb una creu intercalada. A nivell de golfes hi ha dues obertures emmarcades amb monòlits de pedra bisellada i just sota teulada, una petita obertura entre carreus. A la dreta de la façana, entre el volum principal de la masia i les estructures que hi ha a l'extrem sud, hi ha un mur de maçoneria de pedra que conté l'accés principal a la lliça, un portal emmarcat amb pedra bisellada, amb un relleu a la llinda dins el qual hi ha la inscripció "PAU ESTRADA 1750 ME FECIT" junt amb una creu al centre. Just a la dreta del portal hi ha el pujador, bastit amb blocs de pedra treballada. La façana nord-oest conté un petit cos de planta quadrada adossat a l'extrem dret. A la resta de la façana hi ha una obertura per planta: una porta emmarcada amb pedra bisellada i llinda de fusta a la planta baixa, una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat al primer pis i una finestra emmarcada amb pedra treballada a les golfes. La façana nord-est conté el nivell de planta baixa arrebossat, on hi ha tres finestres, una emmarcada amb monòlits de pedra treballada i dues amb monòlits de pedra bisellada, i una porta reformada. Al primer pis hi ha quatre finestres, tres emmarcades amb pedra bisellada i una amb pedra treballada, i a les golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. A l'esquerra hi ha el volum adossat davant la façana principal de la masia, en aquesta façana amb una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat, i més a l'esquerra diverses estructures adossades.

(Continuació descripció) Uns metres al sud del conjunt hi ha una estructura aterrada bastida amb murs de maçoneria de pedra, i uns metres al nord, una pallissa bastida amb murs de maçoneria de pedra que conté obertures només a la façana sud, una gran obertura emmarcada amb pedra treballada que ocupa tota la part central de la façana i una obertura d'arc rebaixat a la dreta, emmarcada amb pedra treballada i amb la data de 1791 inscrita a la clau.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

L'Estrada es troba documentada en el llistat de caps de casa súbdits del monestir de Lluçà del 22 de novembre de 1406, sota el nom de Bernat Estrada i en el capbreu de béns del monestir de Lluçà de l'any 1434 dins la batllia de Santa Eulàlia de Puig-oriol. També es troba documentada en els fogatges de 1497 i 1553. A mitjans segle XVIII va ser reformada i ampliada com ho testimonien nombroses llindes a l'edifici.

AJUNTAMENT DE LLUÇÀ (2014) Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Pla Especial Urbanístic (text refós). Lluçà: Ajuntament de Lluçà.

FERRER, M.A. i SURINYACH, M. (1996) La morfologia territorial i el patrimoni històric-arquitectònic del terme de Lluçà. Lluçà: Ajuntament de Lluçà (inèdit).

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2008) Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Lluçà).

IGLÉSIES, J. (1981) El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Dalmau.

IGLÉSIES, J. (1992) El fogatge de 1497. Estudi i transcripció. Barcelona: Dalmau.