Les Vinyotes
Santa Maria de Merlès

Sector sud-oest del terme municipal
    A 4200 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 13'250.

Jordi Compte i Marta Homs

Les Vinyotes està situada en un punt elevat a l'extrem oest de la plataforma en la que es troba el nucli de Pinós, en un punt amb vistes sobre la vall de Merlès.
    Es tracta d'una masia de petites dimensions, formada per un únic volum dedicat a l'habitatge d'un sol nivell i diverses estructures al voltant, la majoria de les quals aterrades. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i la teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada a l'oest presenta una porta emmarcada amb pedra treballada i una data molt esborrada amb una creu intercalada a la llinda, una finestra també emmarcada amb pedra treballada i una porta de grans dimensions reformada a l'extrem dret.
    La façana sud conté tres finestres emmarcades amb pedra treballada, la façana oest, on hi ha una cantonada integrada al mur denotant una ampliació, conté dues finestres emmarcades amb pedra treballada i una, tapiada, emmarcada amb monòlits de pedra treballada i finalment la façana nord no té cap obertura.

Una cadena al mig del camí restringeix l'accés a la casa.