La Torre Nova
Santa Maria de Merlès

Sector sud-oest del terme municipal
    A 4000 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 11'750.

Dolent
    L'edifici es troba molt derruït amb bona part dels murs perimetrals per sota dels dos metres i la vegetació cobreix bona part de l'edifici.
    Jordi Compte i Marta Homs

La Torre Nova està situada al marge est de la riera de Merlès, als peus de la vessant en el que es troben les restes de la Torre de Ginebret.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions molt derruïda i parcialment coberta de vegetació formada per un volum de planta pràcticament quadrada bastit amb murs de maçoneria de pedra, amb carreus treballats delimitant les cantonades.
    Actualment es conserven part dels murs de càrrega, amb alguns punts on apareix la tàpia. Les cantonades són els punts on més ha resistit l'edifici, conservant alçades pròximes als 4 metres. Només s'observa una obertura, en la façana nord-est, emmarcada amb llinda de fusta i brancals de pedra treballada. També són destacables alguns pilars que s'han conservat enmig dels murs de càrrega.