El Vilar Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector sud-oest del terme municipal
A 3250 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 13'250.

Coordenades:

41.97661
1.93449
411724
4647728
08255-42
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Contemporani
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Productiu
Privada
Ref. cad.: 013A00017
Jordi Compte i Marta Homs

El Vilar es troba situada en un punt enclotat al sud-oest de la masia de Ginebret.
Es tracta d'una casa d'una casa de planta irregular, de planta baixa i un pis, formada per un volum central envoltat per diversos cossos adossats que corresponen a antigues estructures agropecuàries i masoveries actualment reformades i habilitades com a habitatges independents (el Vilar, el Vilar xic, cal Traginer, cal Vaquer i cal Fadrí). Està construïda amb murs de maçoneria de pedra i coberta amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada al nord-est, presenta una forma de queixal ja que té un cos que sobresurt perpendicular de la part esquerra. Al centre de la façana hi ha un portal emmarcat amb brancals i llinda de pedra bisellada, amb la data inscrita de 1798 i una creu al mig. A la dreta del portal hi ha una finestra emmarcada amb brancals de pedra treballada i llinda i ampit reformats. Al primer pis s'hi obren dues finestres emmarcades amb brancals, llinda i ampit de pedra.
A la façana nord-oest hi ha una petita finestra a la planta baixa coronada amb llinda de fusta. Al primer pis s'hi accedeix a partir d'una escala moderna de ferro. A la dreta hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra.
A la façana sud-oest s'hi pot observar una finestra emmarcada amb monòlits de pedra que es troba actualment tapiada. A la banda dreta sobresurt un cos perpendicularment formant un queixal.
La façana sud-est està formada per diversos adossats que corresponen a antigues estructures agropecuàries reformades per a ús d'habitatge. Al primer pis del volum central s'hi obre una finestra emmarcada amb monòlits de pedra.