Ginebret
Santa Maria de Merlès

Sector sud del terme municipal
    A 2350 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 13'250.

Ginebret està situada en un altiplà elevat a pocs metres de l'església de Santa Maria de Pinós.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta rectangular i diverses estructures adossades al voltant, especialment al costat sud on formen un pati tancat davant la façana principal de l'edifici. El volum principal, bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades, està format per planta baixa, primer pis i golfes sota teulada i la teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, presenta a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra bisellada, una petita finestra emmarcada amb maó i unes escales que condueixen a un accés reformat al primer pis, on també hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada. A les golfes hi ha únicament una finestra reformada. Davant aquesta façana hi ha un pati tancat, delimitat per la mateixa façana i per estructures agropecuàries disposades a banda i banda i bastides amb murs de maçoneria de pedra i reformades amb obra. Aquest pati o lliça té un únic accés orientat al sud, que conserva els brancals treballats.
    La façana est forma un petit queixal. A la part dreta hi ha una finestra reformada a la planta baixa i dues obertures al primer pis, una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit de pedra i un accés reformat que donava accés a l'antiga comuna, bastida amb obra. A la part esquerra hi ha dues finestres emmarcades amb maó tant a la planta baixa com al primer pis i a les golfes.
    La façana nord té dues petites estructures adossades a nivell de planta baixa. Pròpiament a la façana hi ha una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa; al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb maó i dues finestres emmarcades amb pedra treballada tapiades, una de les quals amb la data molt erosionada de 1847 a la llinda).
    La façana oest, a on hi ha un cobert adossat, presenta a nivell de planta baixa un portal tapiat emmarcat amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i dues de reformades amb llinda de fusta.