Les Torretes
Calella

    Maresme
    La Petona
    Emplaçament
    S'hi accedeix per un camí que comença al torrent de les Basses.

    Coordenades:

    41.60773
    2.64197
    470167
    4606286
    Número de fitxa
    08035 - 23
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Desconeguda
    Estat de conservació
    Dolent
    Es troben en estat ruïnós, tot i que han estat consolidades amb una estructura metàl·lica.
    Protecció
    Legal
    BCIL
    BCIL 9713-I. Aprovació definitiva comissió urbanisme
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 8446
    Accés
    Fàcil
    Cultural
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Calella. Plaça de l'Ajuntament, 9 08370 Calella
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Conjunt de dues torres de telegrafia construïdes a mitjans del segle XIX sobre un turó al sud del nucli de Calella.

    Són de planta quadrangular i tenien tres nivells, tot i que presenten un enderroc tant de l'estructura interior com de part de l'exterior. Els murs són de base atalussada i s'obren amb espitlleres. La construcció és feta amb maçoneria i l'ús de maons per emmarcar les obertures i els nivells de forjat. El coronament de la segona està definit per una cornisa motllurada. La primera de les torres era d'ús militar, mentre que la segona tenia un ús civil.

    Les torres de telegrafia òptica de la Patona estan situades a la zona coneguda amb el nom de les Torretes, al sud-oest del nucli de Calella. Formen aquest conjunt dues torres de telègraf. La torre més allunyada de la costa formava part de la línia civil de Barcelona-La Jonquera. D'altra part, la torre més propera al litoral formava part de la línia militar de Barcelona-Girona.


    Durant la Guerra dels Matiners (1846-1849), el marquès del Duero, capità general de Catalunya, va encarregar el desenvolupament d'una important xarxa de telegrafia òptica fixa militar. Es van crear 6 línies, entre elles la de Manresa - Vic - Girona. El 1853 es construeix la primera línia de telegrafia elèctrica entre Madrid i Irun, aquest fet
    marcarà l'inici de l'abandonament de la telegrafia òptica i el desús de les torres construïdes per aquest fi. El 1857 es produeix el desmantellament i abandonament de les torres de telegrafia civil, i, el 1862, s'oficialitza l'abandonament de les torres militars. D'aquesta manera es posa fi a la curta història de la telegrafia òptica a Catalunya, però que va deixar com a testimoni les torres de telègraf.

    La torre de telegrafia militar del conjunt de la Patona de Calella tenia comunicació visual directa amb l'anterior, desapareguda, de Caldetes. La torre de telegrafia anterior a la de Caldetes era la de Vilassar, també desapareguda. D'altra part, la torre posterior a la de la Patona dins la línia militar de Barcelona-Girona era la torre del Castell de Sant Joan de Blanes.


    La torre de telegrafia civil del conjunt de la Patona de Calella tenia comunicació visual directa amb l'anterior, desapareguda, de Caldetes, també dita Torre Vella, Anterior a aquesta torre de Caldetes desapareguda hi havia la de Vilassar de Mar. Per l'altra banda, la torre posterior corresponia a la de Montagut (Santa Susanna).

    Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Calella. 2005.

    ESTEVES, A. (1997). Calella. Guia del patrimoni històric i artístic. Molins de Rei: Centre d’Estudis i Divulgació del Patrimoni.

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Calella (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

    LEN, L., PERARNAU, J. (2004). La telegrafia òptica a Catalunya. Rafael Dalmau Ed.: Barcelona.

    MIR, D. (1982). Compilació històrica de Calella. Barcelona: Editorial Cedro.

    PORTI I GALLART, P. (1984). Les Torretes de Calella: un estudi. Calella: Ajuntament de Calella.