Far de Calella
Calella

    Maresme
    Capaspre.
    Emplaçament
    S'hi accedeix per un camí que surt del torrent de les Basses.

    Coordenades:

    41.60816
    2.64636
    470533
    4606333
    Número de fitxa
    08035 - 24
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Any
    1859
    Desconeguda
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Catàleg del POUM de Calella
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 8420
    Accés
    Fàcil
    Cultural
    Titularitat
    Pública
    Domini Públic Marítim Terrestre. Pl, San Juan de la Cruz, 10 28071 Madrid
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Far construït a mitjans del segle XIX en el cim de les Roques de Calella, situat al sud del nucli.

    Es tracta d'una construcció aïllada i de planta quadrangular, a l'extrem de llevant del qual s'alça una torre circular. Consta d'un sol nivell d'alçat i té la coberta plana. A cada costat presenta un espai porxat sostingut amb pilars de formigó. A les quatre façanes s'hi obren finestrals d'arc de mig punt arrebossat, amb un portal centrat en cada costat. El coronament està acabat amb maó vist, mentre que la resta intercala una imitació de carreus encoixinats i l'arrebossat i pintat. Pel que fa a la torre, té tres nivells d'alçat, amb dues baranes a la part superior i està coronat per l'aparell lluminós.

    El Far de Calella és un des símbols de la ciutat. L'any 2011 es va obrir al públic el Centre d'Interpretació del Far de Calella. La Reial Ordre del 27 de juny del 1856 establia que s’alçaria a les roques de Calella, a una alçada d’uns 35 metres sobre el nivell del mar. El 15 de desembre del 1859 va entrar en funcionament, l’aparell òptic havia estat construït a Paris i els seus raigs allargaven unes 18 milles. Inicialment el seu combustible era a base d’oli d’oliva, substituït posteriorment amb parafina i més tard, amb petroli. El 1916 va ser instal·lat el sistema elèctric i el 1927 es va substituir l’aparell òptic per un altre de més potent, amb una llargada de llum de 33 milles.

    Catàleg del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Calella. 2005.

    ESTEVES, A. (1997). Calella. Guia del patrimoni històric i artístic. Molins de Rei: Centre d’Estudis i Divulgació del Patrimoni.

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Calella (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

    MORÉ, D. (2009). El Far: 150 anys del far de Calella. Calella: Foto Film Calella.