Les setze fonts
Esparreguera

  Baix Llobregat
  Camí de Can Comelles.
  Emplaçament
  Al torrent del Saig, des del Camí de Can Comelles.

  Coordenades:

  41.54668
  1.86384
  405240
  4600070
  Número de fitxa
  08076 - 130
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPIC,11.313.089
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  08075A03000040
  Autoria de la fitxa
  ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

  Cristòfor Vidal comprovà que al subsol de la vila hi havia multiples deus i construí la mina que prové de la zona de Ca n'Àngel i de Can Roca. Aquesta mina d'aigua, de la qual aquesta font és un sobreeixidor junt amb la Font de la Plaça de l'Església, té una llargada de 2 km. Tant la boca de la mina com l'estructura de la font estan fetes de maons lligats amb morter de calç. La volta de la mina està feta de fragments de ceràmica, alguns d'ells polícroms. Al frontal del sobreeixidor, també de maons, està deocorat amb un trencadís de ceràmica polícroma i és on s'obren els setze brolladors que donen nom a la font.

  També coneguda com a Font del sobreeixidor. Cristòfor Vidal l'any 1864 fundà la companyia "Aigües Esparreguera Vidal" reunint a l'entorn seu uns quants companys i fundant una societat amb accions que pertanyien a la classe humil del poble. L'any 1861 havien començat les obres de proveïment d'aigua a la vila d'Esparreguera a càrrec de la Societat d'Aigües Subterrànies Vidal i Cia. Els obstacles que trobaren foren nombrosos ja que la gent tenia por que s'esgotessin altres afloraments d'aigua.

  "Aigües Esparreguera Vidal". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari de Patrimoni Industrial. PAULO, J. (1989): Guia Topogràfica i toponímica del terme d'Esparreguera, pp.89.