Les Pruelles/Les Prubelles

Polígon industrial Mas Alba, a l'oest de la deixalleria i a prop de la casa Les Pruelles.

IV aC-I aC
    Les estructures del jaciment requereixen una important i urgent actuació de restauració.
    BCIL. Catàleg del P.C.C. (24.7.1991, DOGC 1473)
    Sara Simon Vilardaga

En una zona no gaire extensa es va fer una recollida superficial de diversos materials: ceràmica de vernís negre, ceràmica a mà, fragments d'àmfora, ceràmica ibèrica i un fragment de molí. L'any 1998 es va dur a terme una excavació d'urgència amb motiu de l'obertura d'un vial del polígon que va deixar al descobert un fons de sitja ibèrica i una estructura indeterminada. El reompliment de la sitja va aportar un conjunt material que permet situar la seva amortització al segle II aC (ceràmica local a torn i a mà, produccions itàliques i púnico-ebusitanes, restes d'escòria de ferro i una fíbula, a més de centenars de closques de petxines).

A pocs metres, separats per la deixalleria, trobem el jaciment identificat com a Casa de Les Pruelles o de Les Prubelles (veure fitxa núm. 516).

Entre el 18 de maig i el 5 de juny del 1998 es va fer una excavació d'urgència dirigida per Joan M. Garcia Targa. Els materials recuperats al jaciment estan dipositats a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú i al Servei d'Atenció als Museus de Pedret (Girona).

CASANOVA, S. (1979) " Notes per al coneixement de la protohistòria de Sitges", Butlletí-circular per als associats de l'Agrupació de Balls populars de Sitges, nº 5, Juliol 1979, separata nº 2.
    DDAA. "Sitges fa 2000 anys", Sitges.
    MIRET, M. (1983) "Cronologia i anàlisi del poblament ibèric a la zona oriental de la comarca del Garraf. Barcelona". Tesina de llicenciatura. Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona.
    MIRET, J. FONTS, C. (1984) Fitxa 20/401 de la Carta Arqueològica (CCAA). Revisió de 2002.
    MIRET, M. (2006) "Jaciments arqueològics i poblament d'època ibèrica antiga i plena (segles VI-III aC) a la comarca del Garraf (Barcelona) a XIII Col·loqui Internacional d'Arqueologia de Puigcerdà (2003).