Les Pedreres d'en Bosc Dosrius

Maresme
Vessant oest del coll de la Creu d'Aguilar - Veïnat del Far - Zona del Far
Al sud-oest de la masia de can Bosc, sota el coll de l'Argila
449m

Coordenades:

41.61689
2.44315
453607
4607391
08075-255
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Neolític
Dolent
Afectat per l'explotació d'una antiga pedrera.
Inexistent
CCAA 891
Fàcil
Sense ús
Pública
Diputació de Barcelona
Adriana Geladó Prat

Jaciment arqueològic situat al camí que va dels camps de la Senyora Comtessa a la urbanització de can Canyamars. Pel que sembla, es tracta d'una vivenda neolítica. No hi ha cap més notícia de la troballa ni cap més detall al respecte, al marge de que és molt probable que el jaciment fos destruït per l'explotació de la pedrera que hi havia a la zona. Cal puntualitzar que la roca de la zona era explotada en diversos punts, donant lloc a petites pedreres o llocs d'extracció diferents que s'anaven succeïnt.

Cronològicament, el jaciment s'adscriu al període Neolític (5500-2200 a.C.). L'element està inclòs dins dels límits del Parc del Montnegre i el Corredor.

El jaciment fou documentat l'any 1964 per l'arqueòleg mataroní Marià Ribas. Ni durant l'elaboració de la Carta Arqueològica del Maresme l'any 1987, ni tampoc durant la seva revisió de l'any 2008, es va documentar cap estructura ni resta que es pogués identificar amb aquest jaciment. L'any 1987 ja s'havia constatat que l'acció de la pedrera podria haver afectat les restes arqueològiques. L'única referència arqueològica relacionada amb la zona de can Bosc del Far fou documentada per Marià Ribas l'any 1964. Es tracta de la troballa en superfície i fora de context d'un ganivet de sílex i un fragment de pissarra polimentada amb dos forats, sense especificar el lloc concret de la troballa. Amb les dades actuals, en cap cas es pot atribuïr al jaciment que ens ocupa, tot i que tampoc es pot descartar. L'antic masover de la masia de can Bosc anomenava la roca de la zona com a pedra nregra o negreta.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.JA.02/250. BASSOLS I FERNÀNDEZ, Imma (2004). "Dosrius i la seva prehistòria". Duos Rios, núm. 1, p. 13.