Les Darreries Lluçà

Osona
Sector central del terme municipal
A 100 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 10'250

Coordenades:

42.06624
2.06033
422259
4657558
08109-53
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad: 08108A010000100000BU
Jordi Compte i Marta Homs

Les Darreries està situada en una esplanada orientada al sud-oest uns metres al nord de la carretera BV-4341, al sud-oest de Puig-oriol.
Es tracta d'una masia de reduïdes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra parcialment arrebossats i carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb maó i llinda de pedra treballada, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una dues estructures adossades a la meitat dreta i bastides amb murs de maçoneria de pedra, una de planta circular i l'altre parcialment aterrada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada i una emmarcada amb pedra treballada, i a les golfes hi ha dues finestres emmarcades amb maó, una de les quals balconera.
La façana est conté únicament una finestra emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta a nivell de planta baixa.
La façana nord conté únicament una finestra emmarcada amb pedra a nivell de primer pis.
La façana oest conté a nivell de planta baixa una porta emmarcada amb brancals de pedra treballada i maó, i llinda de fusta, i al primer pis, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada.

Les Darreries es troba documentada en el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de l'any 1866 i en canvi no apareix en el llistat de 1793, pel que s'ha de suposar que va ser bastida als voltants de la primera meitat del segle XIX.

BACH, Mn. Àngel (2003). Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.
Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.