El Casó Lluçà

Osona
Sector central del terme municipal
A 300 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 8'900

Coordenades:

42.07083
2.07369
423370
4658056
08109-54
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. Cad: 08108A008000180000BW
Jordi Compte i Marta Homs

El Casó es troba situada uns tres-cents metres al nord-est del nucli urbà de Santa Eulàlia de Puig-oriol i al sud de cal Coix.
Es tracta d'una masia de reduïdes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis bastit amb murs de maçoneria de pedra amb cantonades delimitades amb carreus treballats i un volum adossat a l'oest bastit amb obra i arrebossat. El volum principal es troba coronat amb teulada d'una vessant amb aigües a la façana posterior i el volum adossat amb teulada de doble vessant.
La façana principal, orientada a l'oest, es troba dominada pel volum adossat a l'oest. A l'extrem dret sobresurt una petita part del volum principal, en el qual hi ha un portal emmarcat amb pedra treballada amb la data de 1750 inscrita a la llinda junt amb una creu intercalada.
La façana sud conté dues finestres a nivell de planta baixa, una emmarcada amb monòlits de pedra treballada i l'altra amb pedra treballada, i dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada a nivell de primer pis.
La façana est es troba arrebossada a l'extrem dret, on hi ha una porta de nova obertura a nivell de planta baixa i una finestra també de nova obertura al primer pis. A la part esquerre hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit de pedra a nivell de primer pis.
La façana nord conté una finestra de nova obertura a nivell de primer pis i el volum adossat a l'oest sobresortint a la part dreta.

La masia també era coneguda amb el nom del Casó del Marxant.

El Casó es troba documentada en el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de l'any 1866 i en canvi no apareix en el llistat de 1793. Tot i així, al portal principal de la masia es conserva una llinda datada l'any 1750.

BACH, Mn. Àngel (2003). Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.