Les Ballestes de Callús
Callús

Parròquia de Sant Sadurní. Carrer Reverend Josep Puigbó, 8. Callús
    Es troben a les golfes de la Parròquia de Callús

Parròquia de Sant Sadurní. Carrer Puigbó. 8. Callús
    Joan Casas Blasi

Es tracta d'un conjunt de 4 aparells de fusta anomenats "ballesta" que són utilitzats durant la festa de les Caramelles. Aquests "ballestes" disposen de dos mànecs, pels quals, l'individu la subjecta i al cap de munt la qual si diposita una flor i un sarronet. Al fer pressió i ajuntar els dos mànecs de la part inferior, la "ballesta" es desplega com un acordió i pot arribar a assolir dos pisos d'alçada. Durant la festa de les caramelles són utilitzades diverses vegades i serveixen per tal de fer arribar flors al públic que es troba a les balconades a canvi d'unes monedes. El diumenge al matí s'inicien els actes principals. Aquest és l'únic dia que s'utilitzen les ballestes. D'aquest conjunt de "ballestes" dues d'elles són de les més antigues mentre que les altres han estat construïdes darrerament.

Element utilitzat per la Cantada de Caramelles.

Es desconeix amb precisió quin fou el primer moment en que s'utilitzaren les ballestes. Però la tradició ja antiga d'aquest tipus de manifestacions festives al poble de Callús que es remunta a finals del segle XIX, fa pensar que l'inici de la utilització de les ballestes vagi lligat amb el naixement d'aquest fenomen.