Les Alforges Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector est del terme municipal
A 250 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 17'000.

Coordenades:

41.98341
1.99299
416580
4648425
08255-58
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Regular
Els murs de càrrega presenten deficiències importants (forats, esquerdes...) i l'interior es troba en estat ruïnós.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 011A00071
Jordi Compte i Marta Homs

Les Alforges està situada en una esplanada amb grans alzines coneguda com a pla de les Alforges, pocs metres al nord de la carretera BV-4401 i a tocar de la pista que comunica aquesta zona amb el nucli de Santa Maria de Merlès.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, i diverses estructures adossades al voltant, de la que només en resta un mur de maçoneria de pedra que envolta una porta de lliça. El volum principal està bastit amb murs de càrrega de maçoneria de pedra amb algunes parts amb molt morter i en altres on només es conserva la tàpia, amb cantonades diferenciades amb carreus treballats i amb la teulada de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior.
La façana principal, orientada al sud, presenta un portal emmarcat amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta, i dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra treballada, i a les golfes, on el mur de càrrega és format únicament per tàpia, hi ha dues obertures i una eixida a l'extrem esquerre.
La façana est té una petita estructura bastida amb grans carreus adossada a nivell de planta baixa. A la façana hi ha una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa, una altra espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una finestra emmarcada amb pedra treballada al primer pis, i dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada a les golfes.
La façana nord té un pis menys a causa del desnivell. Al primer pis s'hi obra una porta emmarcada amb pedra treballada i a les golfes, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada.
La façana oest té a nivell de planta baixa, dues finestres reformades amb ciment i un gran forat al mur de càrrega, fruit del deteriorament de l'edifici. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada i un accés al primer pis, actualment tapiat, emmarcat amb pedra treballada. A les golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada.