Les Martines Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector est del terme municipal
A 1100 metres de la carretera BV-4401, punt quilomètric 18'900.

Coordenades:

41.99566
1.99944
417130
4649779
08255-59
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII-XIX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 011A00010
Jordi Compte i Marta Homs

Les Martines està situada al sud, sud-oest de la masia de Teulats.
És una casa de planta rectangular, formada per planta baixa, un pis i golfes i coberta amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra, cantonades diferenciades de grans carreus i presenta els emmarcaments de les obertures amb maó.
La façana principal, orientada la nord-est, presenta una disposició simètrica de 3 obertures per planta. A la planta baixa hi ha un portal central flanquejat per dues finestres, al primer pis tres finestres i a les golfes tres finestres més però aquestes de menors dimensions. Totes les obertures presenten brancals de maó i coronament de maó a plec de llibre.
La façana sud-est presenta dues finestres juntes, una de les quals tapiada, emmarcades amb maó i una finestra moderna a la planta baixa, una finestra al primer pis i dues finestres a les golfes.
A la façana sud-oest s'hi obren dues finestres modernes, un portal emmarcat amb maó i una finestra es troba tapiada a la planta baixa. Al primer pis hi ha quatre finestres emmarcades amb maó i a les golfes tres finestres de menors dimensions emmarcades, també, amb maó. Davant d'aquesta façana hi ha un volum independent que forma una pallissa construïda amb pedra i obra i teulada d'una vessant.
A la façana nord-oest s'hi obre una petita obertura a la planta baixa i una petita finestra emmarcada amb maó al primer pis. Davant d'aquesta façana hi ha un volum de planta baixa, amb unes parts que s'usen com a coberts, amb teulada de doble vessant construït amb pedra i interiors de volta de maó i pedra. En un carreu de la façana sud-oest hi ha la data inscrita de 1746.