L'Ebanisteria
Vallirana

Carrer de Sant Sebastià, 13
    Formant cantonada amb el carrer de la Verge de Montserrat

Adriana Geladó Prat

Edifici cantoner de planta més o menys rectangular, format per dos grans cossos adossats dels que destaca el davanter. Presenta la coberta de teula àrab de dues vessants i està organitzat en un sol nivell. Té grans obertures rectangulars, tot i que les del carrer de Sant Sebastià estan tapiades i amb gelosia a la part superior, a mode de ventilació. D'aquesta façana destaca el finestral superior, d'arc escarser i sostingut amb dos pilars amb basaments, impostes i capitells motllurats. Formant xamfrà amb el carrer de la Verge de Montserrat hi ha l'entrada d'accés al garatge, reformada. La construcció està bastida amb maons, amb un sòcol de pedra al carrer de Sant Sebastià.

S'hi feien caixes de rellotge, material escolar (regles, escaires) i farmacioles de fusta. El seu propietari fou en Mateu Badell. Hi van arribar a treballar 18 operaris i va estar en funcionament fins als anys setanta del segle XX. En l'actualitat, l'edifici està destinat a garatge.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 119, 122. ASSOCIACIÓ AMICS DE VALLIRANA (1998). Vallirana. Barcelona: Viena, Columna, p. 54.