L'Avançada, serral de la Penya del Corb, coll d'en Roig Corbera de Llobregat

Baix Llobregat
Turó superior de la vila

Coordenades:

41.41842
1.92047
409786
4585770
08072-63
Patrimoni natural
Zona d'interès
Mesozoic
Bo
Legal
Catàleg Municipal, 2005, núm. 64
Fàcil
Social
Privada
Ref. cad.: 14423DF0895N
Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

Formació rocosa pertanyent al període Triàsic, en el qual part de l'actual Catalunya es va enfonsar sota les aigües i es dipositar damunt seu l'arenosa vermella que avui anomenem popularment pedra esmoladora, tècnicament, "gres del Bundsandstein". Aquesta mena de roca és el que conforma la penya del Corb i l'Avançada, com a punt més alt de les proximitats del nucli urbà de la vila. El seu valor paisatgístic és destacat, oferint un paisatge insòlit al costat mateix del nucli urbà, de topografia abrupta, amb balmes i fraus, i destacant el color vermell per damunt de la poca vegetació de l'entorn.

Segons que sembla, antigament havia hagut a l'Avançada una casa, enrunada, actualment, anomenada «Casa de l'Avançada», i habitada per avantpassats de la família Canalet. També hi ha la creu de ferro de l'Avançada, que és d'època recent. Al voltant d'aquest paratge s'escenifica cada any el Pessebre Vivent.

BASTARDES, Albert (1988). "La conservació d'un paisatge. El cas de la Penya del Corb", a "L'Avançada", núm 19, abril 1988. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat CARRERAS I CANDI, Francesc (1913). Geografia general de Catalunya. Vol. 1. Barcelona: Establ. Editorial de Albert Martín RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.