L'Avançada, serral de la Penya del Corb, coll d'en Roig
Corbera de Llobregat

  Baix Llobregat
  Turó superior de la vila

  Coordenades:

  41.41842
  1.92047
  409786
  4585770
  Número de fitxa
  08072-63
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Mesozoic
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Catàleg Municipal, 2005, núm. 64
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 14423DF0895N
  Autor de la fitxa
  Agustí G. Larios, Helena Garcia Navarro

  Formació rocosa pertanyent al període Triàsic, en el qual part de l'actual Catalunya es va enfonsar sota les aigües i es dipositar damunt seu l'arenosa vermella que avui anomenem popularment pedra esmoladora, tècnicament, "gres del Bundsandstein". Aquesta mena de roca és el que conforma la penya del Corb i l'Avançada, com a punt més alt de les proximitats del nucli urbà de la vila. El seu valor paisatgístic és destacat, oferint un paisatge insòlit al costat mateix del nucli urbà, de topografia abrupta, amb balmes i fraus, i destacant el color vermell per damunt de la poca vegetació de l'entorn.

  Segons que sembla, antigament havia hagut a l'Avançada una casa, enrunada, actualment, anomenada «Casa de l'Avançada», i habitada per avantpassats de la família Canalet. També hi ha la creu de ferro de l'Avançada, que és d'època recent. Al voltant d'aquest paratge s'escenifica cada any el Pessebre Vivent.

  BASTARDES, Albert (1988). "La conservació d'un paisatge. El cas de la Penya del Corb", a "L'Avançada", núm 19, abril 1988. Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat CARRERAS I CANDI, Francesc (1913). Geografia general de Catalunya. Vol. 1. Barcelona: Establ. Editorial de Albert Martín RIERA I BAGUÉ, Josep M. (1995). «Fitxa del Pla especial del catàleg de patrimoni arquitectònic i natural de Corbera de Llobregat». Corbera de Llobregat: Ajuntament de Corbera de Llobregat.