L'Atlàntida
Folgueroles

A l'extrem sud-oest del nucli urbà, a l'entrada del poble per la carretera BV-5215

Jordi Pallàs
    Cultural
    Ajuntament de Folgueroles
    Adriana Geladó Prat

Monument commemoratiu format per una gran roca de forma ovalada, situada damunt d'una peanya de pedra trapezoïdal. La roca està esculpida amb el relleu d'una nau mig enfonsada i la representació de dos atlans lluitant contra la desaparició del continent dins de les aigües de l'oceà. La peanya està decorada amb dos escuts esculpits i, a la part frontal, hi ha gravada la següent inscripció: "1877-1977 / VORA LA MAR DE LUSITANIA UN DIA". Fa referència a l'any de publicació del poema L'Atlàntida de Jacint Verdaguer, l'any de la inauguració del monument i el primer vers de la introducció del poema. Tot el conjunt està situat al bell mig d'una zona enjardinada.

Aquest monument, esculpit amb pedra de l'Arumí, és obra de l'escultor de Sant Julià de Vilatorta Jordi Pallàs i fou inaugurat el mes de maig de l'any 1977, amb la presència de les autoritats municipals i de l'entitat Amics de Verdaguer. Commemora el 75è aniversari de la mort de Jacint Verdaguer i el centenari de la publicació del seu poema L'Atlàntida.

Gran geografia comarcal de Catalunya. Osona, Ripollès. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993, vol. 8, p. 135.

PUIGSESLLOSES, Xavier; COSTA, Carles; ANGLADA, Albert; ORTIZ, Toni (2008). Pa artesà. Un flequer del poble de mossèn Jacint Verdaguer. Sant Quirze de Besora: Ediciones del Equilibrio, p. 129, 132.

TORRENTS, Ricard (1992). Ruta verdagueriana de Folgueroles. Folgueroles: Amics de Verdaguer, Casa-Museu Verdaguer, p. 14.