Invocació a Sant Roc
Folgueroles

"Déu etern, per sa clemència,

a vós, Sant Roc, ens ha dat

perquè ens fósseu advocat

en lo temps de pestilència".

A finals del segle XVIII, Folgueroles va patir unes pestes de còlera molt fortes. Per deslliurar-se'n varen provar diverses coses: confinament, higiene, pregàries a la Mare de Deu de la Damunt, prometences i novenes a sant Roc en les que, probablement, cantaven aquesta invocació. Finalment, la pesta va remetre. La gent de la població va creure que la pesta l’havia portada uns vents podrits que sortien de les coves del Masdencoll, que estaven situades damunt de l'actual bassa de la masia. Per evitar que la pesta pogués tornar a assolar la població, aquestes coves foren ensorrades, perdent-se per sempre més.

Aquesta invocació fou recollida pel Grup de Recerca Folklòrica d'Osona, mitjançant una publicació al número 140 de la Revista Musical Catalana, datada el 15 d'agost de l'any 1915. La publicació és obra de mossèn Lluís Romeu i es recull tant el text com la melodia que l'acompanyava. Segons les annotacions del religiós, aquesta invocació estava dedicada a Sant Roc, que es venerava a l'ermita de la Mare de Déu de la Damunt.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2000). 100 Llegendes de la Plana de Vic. Col·lecció Popular Llegendes, 4. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 122.

ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2020). “Sant Roc, advocat contra pestes i epidèmies”. La Falguera nº 52, p. 36-37.