La Josepa de Folgueroles
Folgueroles

Et pensaves nina guanyar un gran premi, / ser convidada d'aquests dos fadrins.

Los galants pensen que se'ns és casada, / ara se'n burlen entrant i venint

Sols despedir-me prego ab prestesa / de les posades d'aqueixa cançó,

puig no tinc culpa demano disculpa, / no sé d'ella si en só confessó".

Aquesta cançó fou recollida per mossèn Cinto Verdaguer durant la segona meitat del segle XIX. Tot i que no se'n coneix la música, sabem que era una cançó dictada sobre una melodia existent. És força probable que la melodia amb la que es cantava aquesta cançó fos semblant a la melodia de la Garriguella o a la Dansa de Campdevànol. La transcripció d'aquest tema està feta dels manuscrits originals de Verdaguer, custodiats a l'arxiu del monestir de Montserrat, i revisada pel pare Josep Massot, responsable de l'arxiu. Existeix una variant d'aquesta cançó que fou recollida pel Grup de Recerca Folklòrica d'Osona l'any 1997 a Vic.