L'Alzina del Comú
Castellbell i el Vilar

Costumari
    XIX-XXI
    L'entorn immediat de l'alzina està brut per usos poc cívics de la ciutadania.
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Placeta de terra, ubicada a tocar del Pont Vell on el 2 de juny de 2012 s'hi va plantar una alzina jove (Quercus ilex L. , o Quercus ilex ssp. Ilex L.) de dues branques , en substitució de la vella que encara es podia veure en algunes fotografies de finals del segle XIX i que commemora l'indret on antigament els castellvilarencs es reunien i prenien decisions col·lectives.
    Al costat de l'alzina, hi ha una placa en acer Cor-ten i una explicació amb una fotografia de finals del segle XIX.
    Aquesta alzina, carregada de simbolisme commemora l'alzina anomenada del Comú, on fins ben entrat el segle XIX els castellvilarencs es reunien i prenien decisions col·lectives, que afectaven el bé comú.

També coneguda com alzina de Castellbell

El 2 de juny de 2012 es presentava en aquest indret el llibre de Joan Valls sobre el pont vell. Per l'ocasió es va plantar la nova alzina, que fou donada per la famíliaCosta-Franch.L'acte es va acabar amb l'actuació dels bastoners.

COL·LECTIU EL BROGIT (2012). Del pont vell i l'Alzina del Comú de Castellbell i el Vilarl; dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 368, juny de 2011, pp.5.