Padró de Sant Vicenç de Castellbell
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Sant Vicenç de Castellbell
  189

  Coordenades:

  41.64174
  1.86106
  405148
  4610627
  Número de fitxa
  08053-365
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Creu de ferro collada amb ciment en un bloc de pedra en forma de prisma quadrangular. Els extrems de la creu són en forma de flor de llis. La base petria de la creu és un bloc sense ornamentació amb una llosa al damunt on s'han gravat els punts cardinals als costats; destacant la centralitat de la creu en relació al seu terme per la funció de benedicció i protecció de les collites.

  La flor de lis és emprada en els mapes antics per representar el nord, sobretot des del segle XV. Però la utilització de la flor de lis a Occident es remuntaria al segle V, amb l'expansió de l'Església Catòlica. A la portada de la Vulgata, una traducció de la Bíblia hebrea i grega al llatí realitzada per Jerònim d'Estridó l'any 382 d.C., es pot observar l'emblema de la flor de lis.

  Un padró està relacionat amb la benedicció del terme. Normalment s'hi va en processó, després de l'Ofici, que coincideix sovint amb la festivitat de la Santa Creu. Acostuma a estar col·locada davant de l'edifici religiós, dins de les 30 passes que antigament formaven la sagrera o bé en algun indret alt del poble des d'on es pogués beneir tot el terme municipal per tal de protegir-lo de les malalties i les malures del camp.

  ARIÑO, Antonio; GÓMEZ, Sergi (2012). La festa mare. Les festes en una era postcristiana. Col·lecció temes d'etnografia valenciana, núm. 7. Ed. Museu Valencià d'Etnologia – Diputació de València.