L'Alou
Rupit i Pruit

    Osona
    Torrent del Collell - Pruit
    Emplaçament
    Entre les masies del Collell i dels Casalons
    825 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.05148
    2.44944
    454441
    4655639
    Número de fitxa
    08901 - 43
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Gòtic
    Modern
    Renaixement
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVI/XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit.
    També està regulat com a Àrea d'Expectativa Arqueològica pel mateix catàleg.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 23407
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 002001900DG55E
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Masia aïllada formada per diversos volums adossats que li confereixen una planta irregular, i assentada damunt del desnivell del terreny. La masia original és de planta rectangular i està formada per dos cossos adossats. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i un ràfec de llates i mènsules de fusta disposat a tot el perímetre de la construcció. Està distribuït en planta baixa, pis i golfes, amb la façana principal orientada al sud-oest. Compta amb un portal d'accés d'arc de mig punt adovellat, amb els brancals bastits amb carreus de pedra. La dovella clau està gravada amb un escut. La finestra central del pis és d'arc conopial trilobulat, amb guardapols superior i rosetes a les impostes. Al seu costat hi ha una finestra emmarcada amb carreus i amb la llinda decorada amb una motllura d'arc apuntat rematada amb una roseta. A l'altra banda hi ha una finestra amb permòdols bastida amb pedra i decorada amb un petit escut superior. A l'extrem de migdia del parament hi ha les restes d'un rellotge de sol rectangular. La resta d'obertures de la construcció són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. Les finestres més notables tenen els ampits motllurats. A l'extrem de ponent de la façana de migdia hi ha un altre rellotge de sol i una espitllera emmarcada amb pedra. Adossat a la façana de tramuntana hi ha un petit volum rectangular amb teulada d'un sol vessant i organitzat en dos nivells. Presenta un portal d'arc rodó bastit amb maons i datat l'any 1908. La construcció està bastida amb pedra desbastada de diverses mides disposada en filades regulars. El parament principal està arrebossat i emblanquinat. 

    Adossada a l'extrem de llevant de la masia original hi ha la casa dels senyors. És de planta quadrada, amb la coberta de teula àrab de quatre vessants i distribuïda en planta baixa, pis i golfes. Presenta un portal d'accés d'arc de mig punt emmarcat amb pedra i amb la dovella clau profusament decorada i datada l'any 1906. A banda i banda hi ha dues finestres d'arc rebaixat emmarcades amb pedra i amb els ampits motllurats. Al pis hi ha dos balcons simples bastits en pedra, amb guardapols superiors i la llinda ondulada. Les finestres de les golfes són d'arc rebaixat. De la façana de migdia destaca un finestral d'arc conopial trilobulat restituït. A la façana de tramuntana hi ha dos contraforts. La construcció presenta els paraments arrebossats i emblanquinats.

    A la banda de migdia d'aquestes construccions hi ha un volum aïllat de planta rectangular, amb la coberta de teula àrab de dues vessants. Presenta un gran portal d'arc de mig punt bastit amb maons i diverses obertures bastides amb pedra, de petites dimensions. Damunt del portal hi ha una pedra gravada amb la següent inscripció: "J. CARRERA ANY 1904". La construcció està bastida amb pedra sense treballar i amb carreus a les cantonades.

    Segons la bibliografia consultada, tenim constància documental d'aquest mas des del segle XII segons els escrits de mossèn Fortià Solà, Joan de la Guàrdia i altres. De fet, la pròpia etimologia del nom és ja una mostra de l'antiguitat de la masia. Posteriorment, en el fogatge de l'any 1553, apareix mencionat un personatge anomenat "Joan Alou" dins del terme de "Sant Andreu de Pruyt".

    CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm identificació R13.

    CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan (2014). Catàleg de masies i cases rurals. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. identificació M18.

    IGLÉSIES, Josep (1979). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 455.

    PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 368, 373-374, 453, 471.

    SERRA I CLOTA, Assumpta (1993-1994). Memòria de les campanyes de prospeccions arqueològiques en el sector Rupit-St Joan de Fàbregues. Consultat 13 novembre 2020, des de http://calaix.gencat.cat/handle/10687/428473, p. 38.

     

    VILAR, Helena (2013). “El personatge. Pep de l’Alou”. Els Cingles de Collsacabra, any 34, núm. 69, p. 20-23.

    VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 86-87.