La Tria
Olost

Barroc
    Algun dels murs de càrrega presenta esquerdes.
    Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Super Calders, SL. C/ Frederic Soler, 146. 08205. Sabadell
    Jordi Compte i Marta Homs

La Tria està situada en una fondalada per on transcorre el torrent Merdinyol, uns 100 metres a l'oest de l'església de Santa Magdalena de la Tria i als peus del serrat de la Pedragosa, prop del límit amb els termes municipal de Prats de Lluçanès i Oristà.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes amb diverses estructures al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra parcialment arrebossats, amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada a l'est, conté una cantonada integrada que separa la façana en dues parts. A la dreta, on es conserva una generosa barbacana i dos contraforts a la planta baixa, hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada a nivell de planta baixa. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada, ampit motllurat i la data de 1621 inscrita a la llinda, i a les golfes una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada. A la resta de la façana s'observa una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i un portal d'arc de mig punt emmarcat amb dovelles petites de pedra bisellada a la planta baixa. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i a les golfes una eixida horitzontal just sota teulada.
    La façana sud també conté una cantonada integrada, a més d'un cobert adossat a l'extrem esquerre. A nivell de planta baixa hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada, al primer pis dues finestres emmarcades amb pedra treballada, una de les quals tapiada, i a les golfes dues finestres de nova obertura emmarcades amb pedra treballada.
    La façana oest conté dues cantonades integrades i un pati tancat al davant, delimitat per diverses estructures d'usos agropecuaris, alguna de les quals amenaça ruïna. En una d'aquestes estructures es conserva una porta emmarcada amb pedra treballada amb la data de 1727 inscrita a la llinda. Pròpiament a la façana s'observen tres parts diferenciades: a la dreta un tram on el mur de càrrega s'ha reformat amb obra nova, al centre s'observa una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta al primer pis, a la que s'accedeix a través d'unes escales de pedra exteriors, i una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat. Finalment a l'esquerra hi ha tres finestres, una de les quals emmarcada amb pedra bisellada.
    La façana nord té un cos adossat a la meitat dreta que forma un porxo al primer pis, sustentat amb dos pilars de pedra treballada i amb teulada d'una vessant. A la part esquerra hi ha un contrafort a la planta baixa, dues finestres emmarcades amb pedra bisellada al primer pis, una de les quals tapiada i l'altra reformada com a accés al porxo, i dues finestres a les golfes, una de les quals emmarcada amb pedra bisellada.
    La masia queda envoltada d'estructures a l'oest i al sud, a més d'una estructura de dos nivells reformada modernament bastida amb murs de maçoneria de pedra.

La Tria documentada l'any 1274 pagava censos a la batllia de Soler de Pedrós de la Seu vigatana. Apareix en el fogatge de 1553 en la parròquia de Sant Vicenç de Prats.

IGLÉSIES, Josep (1981). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Dalmau.