El Lliscàs
Olost

Sector sud del terme municipal
    A 200 metres per pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 19'100

Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

El Lliscàs està situat en un punt lleugerament elevat sobre el torrent de Bartrons al límit sud del terme municipal, al sud-est del nucli urbà d'Olost i a tocar del càmping d'aquesta població.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per dos volums dedicats a l'habitatge adossats en L, un dels quals construït modernament, i diverses estructures al voltant que delimiten un pati tancat davant la façana principal, amb l'accés principal orientat al sud. La masia consta de planta baixa, primer pis i golfes, està bastida amb murs de maçoneria de pedra completament arrebossats i coronada amb una teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada a l'est, conté a nivell de planta baixa dos portals i una espitllera emmarcats amb pedra treballada, tot i que els emmarcaments queden ocults darrera l'arrebossat. Al primer pis hi ha una finestra, que conserva la llinda de pedra bisellada amb la data inscrita de 1620. A les golfes hi ha dues espitlleres.
    La façana sud conté únicament una espitllera a la planta baixa, dues finestres al primer pis i una finestra de nova obertura a les golfes.
    La façana oest conté un cos adossat al centre que sobresurt perpendicularment formant una terrassa a nivell de primer pis. A la planta baixa hi ha una espitllera, al primer pis una finestra i una porta d'accés a la terrassa i a les golfes, dues espitlleres més. A l'extrem esquerre hi ha adossat un cos que forma un portal a la planta baixa i una eixida al primer pis, sustentada amb un pilar cantoner d'obra vista.
    La façana nord conté una obertura per planta, essent una espitllera a la planta baixa i una finestra tant al primer pis com a les golfes. A la dreta hi ha el cos adossat que forma una eixida al primer pis i a l'esquerra el volum dedicat a l'habitatge construït modernament sobre unes antigues estructures d'usos agropecuaris.
    Completen el conjunt les diferents estructures que hi ha davant la façana principal, algunes bastides amb murs de maçoneria de pedra i altres amb obra vista. El pati que limiten té un únic accés orientat al sud, que conserva els brancals de pedra bisellada.

Des de l'any 1986, l'habitant de la masia és l'encarregat de recollir les dades meteorològiques per al Servei Meteorològic de Catalunya a l'estació meteorològica que hi ha al jardí de la masia. Aquesta estació també forma part de l'Associació Catalana d'Observadors Meteorològics.