La Torre Prima Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Andreu de Gurb
  A 450 metres per pista asfaltada i camí rural de la carretera BV-4601, punt quilomètric 2'800

  Coordenades:

  41.95764
  2.23918
  436949
  4645353
  08100-88
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  XIX
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref.Cad: 08099A01509006
  Jordi Compte

  La Torre Prima es troba situada en un petit pla lleugerament elevat entre camps de conreu, al nord de la Casanova del Dacs i a l'est de la carretera BV-4601.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis i diverses estructures adossades al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra en algunes parts i de tàpia a la resta, arrebossats i amb algunes reformes amb obra vista. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa una estructura adossada bastida amb murs de maçoneria de pedra, i un portal i una finestra emmarcats amb maó i llinda de fusta. Al primer pis hi ha tres finestres amb un emmarcament d'obra arrebossat que sobresurt lleugerament de la façana, i just sota teulada hi ha una petita obertura amb el mateix emmarcament. A banda i banda de la façana hi ha estructures adossades amb teulada d'una vessant.
  La façana est es troba dominada per un cobert adossat modernament i una estructura amb murs d'obra vista.
  La façana nord té adossada una estructura a nivell de planta baixa, bastides amb murs de tàpia i teulada d'una vessant. Per sobre, sobresurt un cos adossat amb murs arrebossats, i tres finestres, una de les quals amb llinda de fusta ubicada just sota teulada.
  La façana oest es troba dominada a nivell de planta baixa per una estructura adossada amb murs arrebossats. Per sobre, en el nivell de primer pis, hi ha una finestra amb llinda de fusta i ampit d'obra. A l'esquerra sobresurt l'estructura adossada al nord, en aquesta façana amb un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta.
  Uns metres a l'est de la masia hi ha un pou de planta quadrada i murs d'obra vista parcialment aterrat.

  La Torre Prima es troba documentada en els llistats de cases que pagaven talla a la parròquia de Sant Andreu de Gurb dels anys 1719 i 1738.

  AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.