La Torre Prima
Gurb

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
    A 450 metres per pista asfaltada i camí rural de la carretera BV-4601, punt quilomètric 2'800

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

La Torre Prima es troba situada en un petit pla lleugerament elevat entre camps de conreu, al nord de la Casanova del Dacs i a l'est de la carretera BV-4601.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis i diverses estructures adossades al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra en algunes parts i de tàpia a la resta, arrebossats i amb algunes reformes amb obra vista. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa una estructura adossada bastida amb murs de maçoneria de pedra, i un portal i una finestra emmarcats amb maó i llinda de fusta. Al primer pis hi ha tres finestres amb un emmarcament d'obra arrebossat que sobresurt lleugerament de la façana, i just sota teulada hi ha una petita obertura amb el mateix emmarcament. A banda i banda de la façana hi ha estructures adossades amb teulada d'una vessant.
    La façana est es troba dominada per un cobert adossat modernament i una estructura amb murs d'obra vista.
    La façana nord té adossada una estructura a nivell de planta baixa, bastides amb murs de tàpia i teulada d'una vessant. Per sobre, sobresurt un cos adossat amb murs arrebossats, i tres finestres, una de les quals amb llinda de fusta ubicada just sota teulada.
    La façana oest es troba dominada a nivell de planta baixa per una estructura adossada amb murs arrebossats. Per sobre, en el nivell de primer pis, hi ha una finestra amb llinda de fusta i ampit d'obra. A l'esquerra sobresurt l'estructura adossada al nord, en aquesta façana amb un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta.
    Uns metres a l'est de la masia hi ha un pou de planta quadrada i murs d'obra vista parcialment aterrat.

La Torre Prima es troba documentada en els llistats de cases que pagaven talla a la parròquia de Sant Andreu de Gurb dels anys 1719 i 1738.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.