La Fàbrega Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Esteve de Granollers
  A 1800 metres per camí rural de la carretera B-522, punt quilomètric 5'300.

  Coordenades:

  41.97592
  2.29111
  441269
  4647346
  08100-87
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  XVIII
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref.Cad: 08099A00200051
  Jordi Compte

  La Fàbrega es troba situada en un pla elevat al nord del riu Gurri i a l'est del castell de Vilagelans, en la vessant sud-est del turó on s'aixeca el castell.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis, bastit amb murs arrebossats, de maçoneria de pedra a la base i les cantonades i de tàpia a la resta. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada al sud, conté tres obertures a la planta baixa, una de les quals és un portal d'arc de mig punt adovellat al centre, amb una inscripció en relleu a la clau molt erosionada. Al primer pis hi ha quatre finestres emmarcades amb pedra bisellada, les dues de l'esquerra són balconeres, tenen una decoració d'arc conopial a la llinda i una creu inscrita en un cas i la inscripció "ANY 1760" en l'altre. La finestra ubicada just sobre el portal, de majors dimensions, té una decoració d'arc de cortina a la llinda amb un motiu floral en relleu a l'interior.
  Les façanes restants no tenen elements originals en l'emmarcament de les obertures, exceptuant una finestra emmarcada amb pedra bisellada a la façana nord, i contenen diverses estructures i cossos adossats, entre els que hi ha la cisterna de planta circular adossada a la façana nord i un volum destinat a l'habitatge construït modernament a l'oest.

  La Fàbrega troba documentada, segons mossèn Pladelasala, des del segle XIII, esmentada com a Fabrica. El topònim de la masia i la seva situació indicarien la probable existència d'una ferreria vinculada al proper castell de Vilagelans.

  PLADELASALA, Ramon (1955). "Granollers de la Plana". dins revista Ausa, vol II. 1955.