La Fàbrega
Gurb

    Osona
    Parròquia de Sant Esteve de Granollers
    Emplaçament
    A 1800 metres per camí rural de la carretera B-522, punt quilomètric 5'300.

    Coordenades:

    41.97592
    2.29111
    441269
    4647346
    Número de fitxa
    08100-87
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref.Cad: 08099A00200051
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte

    La Fàbrega es troba situada en un pla elevat al nord del riu Gurri i a l'est del castell de Vilagelans, en la vessant sud-est del turó on s'aixeca el castell.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis, bastit amb murs arrebossats, de maçoneria de pedra a la base i les cantonades i de tàpia a la resta. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud, conté tres obertures a la planta baixa, una de les quals és un portal d'arc de mig punt adovellat al centre, amb una inscripció en relleu a la clau molt erosionada. Al primer pis hi ha quatre finestres emmarcades amb pedra bisellada, les dues de l'esquerra són balconeres, tenen una decoració d'arc conopial a la llinda i una creu inscrita en un cas i la inscripció "ANY 1760" en l'altre. La finestra ubicada just sobre el portal, de majors dimensions, té una decoració d'arc de cortina a la llinda amb un motiu floral en relleu a l'interior.
    Les façanes restants no tenen elements originals en l'emmarcament de les obertures, exceptuant una finestra emmarcada amb pedra bisellada a la façana nord, i contenen diverses estructures i cossos adossats, entre els que hi ha la cisterna de planta circular adossada a la façana nord i un volum destinat a l'habitatge construït modernament a l'oest.

    La Fàbrega troba documentada, segons mossèn Pladelasala, des del segle XIII, esmentada com a Fabrica. El topònim de la masia i la seva situació indicarien la probable existència d'una ferreria vinculada al proper castell de Vilagelans.

    PLADELASALA, Ramon (1955). "Granollers de la Plana". dins revista Ausa, vol II. 1955.