La Fàbrega Gurb

Osona
Parròquia de Sant Esteve de Granollers
A 1800 metres per camí rural de la carretera B-522, punt quilomètric 5'300.

Coordenades:

41.97592
2.29111
441269
4647346
08100-87
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVIII
Bo
Legal
Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref.Cad: 08099A00200051
Jordi Compte

La Fàbrega es troba situada en un pla elevat al nord del riu Gurri i a l'est del castell de Vilagelans, en la vessant sud-est del turó on s'aixeca el castell.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis, bastit amb murs arrebossats, de maçoneria de pedra a la base i les cantonades i de tàpia a la resta. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada al sud, conté tres obertures a la planta baixa, una de les quals és un portal d'arc de mig punt adovellat al centre, amb una inscripció en relleu a la clau molt erosionada. Al primer pis hi ha quatre finestres emmarcades amb pedra bisellada, les dues de l'esquerra són balconeres, tenen una decoració d'arc conopial a la llinda i una creu inscrita en un cas i la inscripció "ANY 1760" en l'altre. La finestra ubicada just sobre el portal, de majors dimensions, té una decoració d'arc de cortina a la llinda amb un motiu floral en relleu a l'interior.
Les façanes restants no tenen elements originals en l'emmarcament de les obertures, exceptuant una finestra emmarcada amb pedra bisellada a la façana nord, i contenen diverses estructures i cossos adossats, entre els que hi ha la cisterna de planta circular adossada a la façana nord i un volum destinat a l'habitatge construït modernament a l'oest.

La Fàbrega troba documentada, segons mossèn Pladelasala, des del segle XIII, esmentada com a Fabrica. El topònim de la masia i la seva situació indicarien la probable existència d'una ferreria vinculada al proper castell de Vilagelans.

PLADELASALA, Ramon (1955). "Granollers de la Plana". dins revista Ausa, vol II. 1955.