La Torre del Maure
Mediona

Nucli urbà de Sant Joan de Mediona.

Fitxa ARQ 032 del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    Inventari del Patrimoni Arquitectònic, 12100
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Habitatge a quatre vents envoltada per un gran jardí tancat perimetralment, al qual s’accedeix a través d’una porta de forja on consta l’altre nom amb què es coneix la propietat: «Torre de l’Àngel». L’edifici té una planta en forma de creu, de manera que exteriorment projecta quatre cossos desenvolupats sempre en planta baixa i dos pisos, acabada amb un arrebossat esgrafiat a mode de fals carreuat i amb una característica coberta (amb encavallades de fusta de melis) de tipus holandès amb un notable ràfec acabat amb cabirons.

La façana principal té tres obertures rectangulars (que concorden amb les obertures de la resta de l’edifici, en totes les seves cares); una porta central flanquejada per dues finestres. Al primer pis, en canvi, hi trobem tres finestres rematades amb arc de mig punt (les úniques de l’edifici) centrades sobre el portal, del qual queden separades per una motllura amb rajols ceràmics blancs i blaus alternats.

Com a element central de la façana, just sota el ràfec, un mural ceràmic (de 21 rajoles emmarcades per una sanefa) representa una escena amb un àngel que acompanya un infant que travessa un riu per sobre un arbre caigut que fa de pont. Una serp aguaita a l’altre costat del pont, sota la mirada anticipatòria de l’àngel custodi. De fons, s’hi representa un paisatge de muntanya on destaca una església, que correspon al castell de Mediona.

També es denominada Torre de l'Àngel.

Aquesta casa va ser construïda entre 1929 i 1930, un període en el qual Sant Joan de Mediona va experimentar un creixement demogràfic. Alhora, en aquella època es va donar el fenomen de l’estiueig.

S'explica que la iconografia de l'àngel fa referència a una història aparentment verídica: dos nens anaven a demanar caritat a Sant Quintí pel camí de la riera. Uns malfactors van matar un d’ells; el que es va salvar, va fer fortuna i, en tornar al poble, va fer construir la Torre de l’Àngel.