Cal Forner de la Plaça
Mediona

Fitxa PAP061 del catàleg de béns a protegir del POUM
    Inventari Patrimoni Arqueològic 4143
    Científic/Cultural
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Els treballs d’enderroc de l’edifici de Cal Forner de la plaça l’any 1989 van posar al descobert les restes d’un conjunt industrial destinat a la producció d’aiguardent. Les restes es troben a l’est de la Riera de Mediona, a la zona coneguda com “La Resclosa” i actualment són parcialment visibles en una petita zona enjardinada per sota l’edifici nº 51 de la Plaça del Montseny,

La premsa de l’esquerra (nord) té uns 1.70 m de llarg per uns 0.40 m d’amplada i encara conserva el cargol premsador i peces de ferro verticals de subjecció. La de la dreta, (sud) és lleugerament inferior. Els muntants fets de conglomerat, tenen una fondària de 0.77 m i l’esquerra té un encaix de fusta encastat En aquesta mateixa estructura, la part del fons està revestida amb rajoles amb digitacions obliqües. La de la dreta el fons també és de pedra i no es conserven restes de rajols.

Ambdues tenen dates inscrites, l’esquerra s’hi pot llegir 1789 i la de la dreta 1796, el que permet situar el conjunt a finals del segle XVIII. Tot i que actualment no són visibles a peu de carrer totes les restes recuperades, no hi són ni els plats ni dipòsits de les premses per exemple, la documentació feta al seu dia va permetre entendre que la fassina va patir diferents transformacions i modificacions amb el temps, com la construcció d'una segona premsa, la necessitat de disposar de dos cups de gran capacitat etc.

Visitable, integrat a la via pública.

La neteja i documentació de les estructures es va fer per membres de l'Associació d'Estudis Científics i Culturals de Mediona i que va permetre documentar, ambdues estructures, un parell de cups sota l’edifici i recuperar diferents restes de cultura material atribuïbles als segles XIX i XX.

A Mediona es tenen documentades a finals del XIX diverses fassines, una de les quals segurament aquesta, que s’abandona en un moment indeterminat del segle XX.

Aquest tipus d’indústria representà un moment singular de la zona, on la destil·lació del vins va permetre comercialitzar els excedents de la producció, sobretot a partir de les grans plantacions de vinya del segle XVIII. La seva producció s’estengué entre els segles XIX i XX i sembla que el mercat de les colònies americanes, on tenint gran acceptació, va ser un dels més destacats.