La Rotllada
L'Esquirol

Sant Julià de Cabrera
    Pel camí ral de Vic a Olot, que surt del pk 23,5 de la carretera de Vic a Olot C-153.

Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa i dos pisos. La coberta té tres cossos, la part central amb el ràfec paral·lel a la façana, que es troba orientada a migdia, i els extrems a una única vessant i amb el ràfec perpendicular.
    Presenta tres portals rectangulars, emmarcats amb pedra treballada. El portal central duu la següent inscripció: "LLVGARI + CARNE/ 17 IHS 23". El portal esquerra està decorat amb un baix relleu que representa les eines d'un ferrer: un mall, una enclusa, unes tenalles, una ferradura i un martell de ferrar.
    Les finestres són de disposició asimètrica, de pedra treballada. En destaca una que duu inscrit l'any "1690".
    Els murs són de pedra lligada amb morter, arrebossats i pintats, deixant visibles els carreus de pedra que emmarquen les obertures i els escaires.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2008: M57.
    Hostal dit també del Trenc fins l'any 1968.

L'Hostal del Trenc va ser molt freqüentat pels traginers que recorrien el camí ral de Vic a Olot. No es troba registrat en els fogatges del segle XVI, pel que és probable que els seus orígens siguin posteriors.
    El baix relleu del portal esquerra fa referència a l'ofici que es va dur a terme antigament al mas.
    És l'hostal més reconegut de tot el camí ral i que es troba just a la meitat, entre Vic i Olot.
    Segons Josep Pla, en el seu llibre un senyor de Barcelona, parar a ca la Rotllada era obligat pel descans i per menjar.

FENOY, E.; PANADÈS,J. (2007). Catàleg de masies i cases rurals. Inventari d'edificacions en sòl no urbanitzable. POUM. L'Esquirol: Ajuntament de L'Esquirol.
    PLA, J. (1966) Un senyor de Barcelona. Barcelona: Ed. Destino, p. 84.
    ROVIRÓ i ALEMANY, X. (2014). El Camí ral de Vic a Olot: itinerari i històries. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, p. 22-23.