La Riereta Lluçà

Osona
Sector oest del terme municipal
A 6050 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200

Coordenades:

42.06465
2.01064
418146
4657428
08109-31
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 001900DG25E090
Jordi Compte i Marta Homs

La Riereta està situada en un punt lleugerament elevat dins la vall de la riera de Merlès, al sud de la Penyora i a l'oest de la carena de al Riereta.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra arrebossats amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada i un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta on hi ha gravada la data de 1768. A nivell de primes pis hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada i ampit de pedra.
La façana oest conté una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa i una finestra al primer pis emmarcada amb monòlits de pedra treballada, llinda de fusta i ampit de pedra.
La façana nord no conté cap obertura.
La façana est conté a nivell de planta baixa una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta i una obertura d'arc de mig punt emmarcada amb lloses a plec de llibre. A nivell de primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada, llinda de fusta i ampit de pedra.
Pocs metres al voltant de la masia hi ha diversos elements de nova construcció, com un cobert i una bassa.

La Riereta es troba documentada en el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de 1793, i en canvi no apareix en el cadastre de 1716, pel que s'ha de suposar que és una edificació del segle XVIII.

BACH, Mn. Àngel (2003). Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.
Cadastro de las casas de Llussà terme de Llussanès (any 1716). Arxiu de la Corona d'Aragó.
Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.