La Riereta
Lluçà

Sector oest del terme municipal
    A 6050 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200

Jordi Compte i Marta Homs

La Riereta està situada en un punt lleugerament elevat dins la vall de la riera de Merlès, al sud de la Penyora i a l'oest de la carena de al Riereta. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra arrebossats amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada i un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta on hi ha gravada la data de 1768. A nivell de primes pis hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada i ampit de pedra. La façana oest conté una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa i una finestra al primer pis emmarcada amb monòlits de pedra treballada, llinda de fusta i ampit de pedra. La façana nord no conté cap obertura. La façana est conté a nivell de planta baixa una porta emmarcada amb pedra treballada i llinda de fusta i una obertura d'arc de mig punt emmarcada amb lloses a plec de llibre. A nivell de primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada, llinda de fusta i ampit de pedra. Pocs metres al voltant de la masia hi ha diversos elements de nova construcció, com un cobert i una bassa.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

La Riereta es troba documentada en el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de 1793, i en canvi no apareix en el cadastre de 1716, pel que s'ha de suposar que és una edificació del segle XVIII.