La Quadra d'Orpinell
Mediona

Extrem nord-oest del municipi.

Renaixement
    Barroc
    XIII-XIX
    Regular
    Les cobertes estan esfondrades i hi ha desperfectes en els acabats, però els murs conservats semblen estables.
    Fitxa ARQ 006 (denominació: Orpinell) del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    Fitxa ARQ 011 (denominació: Ermita de les Cases d’Orpinell) del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    Fitxa PAP 004 (denominació: Quadra d’Orpinell) del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    Inventari del Patrimoni Arquitectònic, 2703 (Orpinell); Inventari del Patrimoni Arquitectònic, 2712 (Ermita de les Cases d’Urpinell) i IPA 4136 (Orpinell).
    Diversos titulars.
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Restes, avui abandonades, d’una masoveria que té l’origen en una quadra del terme castral de Mediona que, no en va, adquireix el nom d’Orpinell en relació al veïnatge amb el terme d’Orpí.

Malgrat l’origen medieval del conjunt, les edificacions corresponen a la seva evolució en època moderna. El volum principal de la masia té el portal adovellat i un baluard. Hi ha una antiga inscripció: «JHS 1601», que pot correspondre al moment d’edificació de la masia o a unes reformes importants.

L’element més destacable del conjunt és la capella de Santa Maria d'Orpinell. De planta rectangular (quasi quadrada), conserva alguns elements del temple romànic originari (parts dels murs laterals, de l'absis semicircular amb arcs cecs, contraforts...) i d’altres afegits posteriorment, com el petit campanar.

Orpinell era una antiga quadra del terme de Mediona. L'església, d'arrel romànica, està documentada des de l’any 1299. al segle XVI se’n van fer càrrec uns ermitans, els deodats. L'esglésoa va seguir tenint culte fins 1885.

Al llarg de les dècades de 1970 i 1980 s’hi han fet diverses prospeccions per part d’aficionats locals.

Les nevades de gener de 1986 van provocar l’esfondrament del sostre de l’església.

ALMAGRO BASCH, M.; SERRA RÀFOLS, J. de C.; COLOMINAS ROCA, J. (1945): Carta Arqueològica de España. Barcelona. Madrid: CSIC/ Instituto Diego Velázquez p.140.D.A. (1980): Esglésies romàniques del Penedès. Vilafranca del Penedès: Museu de Vilafranca.

D.A. (1982): Gran Geografia Comarcal de Catalunya. Barcelona: Fund. Enciclopèdia Catalana.

LLORACH, S. (1978): "El Penedès durant el període romànic", a Miscel·lània penedesenca, I, p. 85.