Cova X
Mediona

Extrem sud-est del terme municipal.

Neolític
    Edats dels Metalls
    XL-XXXV aC i XXII-XVIII aC.
    Regular
    L'establiment de l'estat de conservació d'un jaciment és problemàtic. Tan sols una intervenció arqueològica pot determinar si s’hi conserva estratigrafia.
    Fitxa PAP 086 del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    IPA 4355. Fitxa 4006 de l'Espeleoíndex.
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

La boca té uns 2 m d'alçada per 2,5 d'amplada que, per un petit graó, dona accés a una àmplia cambra d'uns 8 m de longitud, 3 m d'amplada i gairebé 3 més d'alçada. S’hi ha localitzat ceràmica, indústria lítica i restes humanes i faunístiques que permeten interpretar-ho com a lloc d’hàbitat del neolític antic postcardial i calcolític.

Durant les tasques de realització del mapa del patrimoni cultural no s'hi va poder accedir.

S’han fet recollides de materials a la cova sense metodologia des de la dècada de 1940. Als 1980 també s’hi va fer una excavació irregular. A finals de la dècada de 1990 s’hi van ver diverses excavacions en el marc d’un projecte de recerca de la Universitat de Barcelona.