Orpinell
Mediona

A l’oest del despoblat d’Orpinell.
    Extrem nord-oest del terme municipal.

III-I aC
    Regular
    L'establiment de l'estat de conservació d'un jaciment és problemàtic. Tan sols una intervenció arqueològica pot establir s’hi conserven estrats intactes.
    Fitxa PAP 076 del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Jaciment arqueològic conegut arran de la presència de dos murs en superfície (afectats per l’obertura del camí) i de materials mobles dispersos en superfície.

El repertori de materials inclou alguna peça prehistòrica residual (destrals polimentades), però essencialment correspon a la fase final del període ibèric: ceràmica a mà, comuna ibèrica, ibèrica pintada, grisa de la costa catalana i àmfora ibèrica en relació amb produccions importades (campaniana A i B, comuna romana i àmfora Dressel 1). És també notable el repertori de metalls recuperat: una punta de llança, anelles i altres peces de ferro, un fragment de plom, un as de la seca de Kese i un anell d’or amb segell gravat. S’hi trobaren, també, un molí rotatori i un punxó d’os.

Com a materials més tardans, s’hi coneix ceràmica grisa medieval, que pot correspondre a una intrusió posterior.

Malgrat la fecunditat del material, les prospeccions realitzades fins el moment i la cala de sondatge excavada han estat sempre intervencions irregulars fetes per aficionats, de manera que no hi ha un registre complet i metòdic.

El jaciment fou descobert per Amador Romaní l’any 1911, prospectat a les dècades de 1950 i 1970 i excavat als 1980 per aficionats.

ALMAGRO BASCH, M.; SERRA RÀFOLS, J. de C.; COLOMINAS ROCA, J. (1945): Carta Arqueològica de España. Barcelona. Madrid: CSIC/ Instituto Diego Velázquez, p.140. URL