La Morera
Castellfollit del Boix

Camí de Cstellfollit del Boix a Grevalosa. Passat Cal Lledó el primer a la dreta

s. XVIII-XIX
    Moltes parts enderrocades
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

La Morera és un mas d’origen medieval consolidat en època moderna i contemporània. El conjunt està format per un cos de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener perpendicular a l’actual façana principal, orientada a llevant. Tot i que es dibuixa com un sol cos, la planta del mas s’ha configurat a partir de l’annexa de quatre volums. El cos primigeni es troba situat a la part central i tot i que hi ha una finestra amb la data inscrita de 1828, és fruit d’una ampliació posterior. Aquest cos fou ampliat cap a llevant amb un segon volum amb les mateixes dimensions l’any 1792 segon una llinda d’una per un baluard amb el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat. A la façana de migjorn que tancava el pati hi havia construït el forn de pa. Aquests espais consten de planta baixa i pis amb dues portes d’accés, una per cos amb finestres a l’alçada del primer pis amb dates inscrites i algunes amb motllura a l’ampit. En un dels volums a la planta baixa hi havia l’estable que encara conserva les menjadores i la coberta és en volta de canó de maons i l’altre cos havia la zona d’elaboració de l’oli amb les piques de pedra i la llar de foc amb el sostre a biga junt. Adossat a la façana de llevant s’hi edificar un cos, de planta rectangular amb una alçada inferior que correspon a l’actual zona d’accés al mas. Consta de la planta pis i el corral amb la coberta en volta de canó de pedra amb l’accés a la façana de tramuntana. L’any 1882 P.M va construït un cos adossat a l’extrem nord est de la façana de petites dimensions amb la coberta a una vessant i a l’altre extrem de la façana, l’any 1803 Anton Morera va fer construir un cos per les tines de vi amb un espai de porxo. Una de les últimes ampliacions de la finca fou l’any 1888 amb un cos annexa a la façana de ponent per tal d’ampliar la zona d’habitatge.

En els fogatges de 1553 apareix Miguel Morera del terme de Grevalosa.

A l’era de la finca s’hi havia celebrat antigament la festa major de Grevalosa.