La Morella Petita
Rellinars

Camí de l’Alzina

S'ha de tenir en compte la fragilitat per l'erosió natural i l'acció antròpica
    Marc Malgosa Montserrat, Marc Sàmper Gispert i Joan Soler Gironès

És una formació geomorfològica que es coneix com a pilars coronats o, més internacionalment, com a Dames coiffées (senyores amb barret) per la seva fisonomia.

En termes generals aquestes formacions tan singulars apareixen per una acció erosiva en el qual l’aigua i el vent s’enduen els materials inferiors que no queden protegits pels blocs grossos. Sobretot ho trobem en materials geològics poc coherents, com és el conglomerat.

El bloc o taula superior té una forma pentagonal, d’un gruix aproximat de 50cm. L’aresta fa uns 2 mt de longitud. Els vèrtex no són iguals, el menor mesura 130 cm i el més llarg 170 cm. Aquest bloc se sustenta sobre una base de mida inferior (aproximadament la meitat del bloc superior), d’uns 60 cm de gruix.

S’hi accedeix des de la carretera B-122 km 14,3 aproximadament, pista forestal que va a la masia de l’Alzina. Al cap de 200 mt tenim un revolt direcció sud, i al davant nostre hi ha la Morella Petita.

A la cara sud s’hi entreveuen reforços de morter suposadament per evitar l’erosió i posterior caiguda del bloc.

El topònim de Morella Petita fa al·legoria al rocam de gran volum que corona el cim de de la Morella, a pocs quilòmetres d’aquest punt, per la seva similitud.

El revolt on es troba aquesta singular formació és conegut popularment com la corba de la Guineu.