La Cedreda de l’Alzina
Rellinars

Camí de l’Alzina

Espècimen botànic
    Pista forestal en bon estat
    Marc Malgosa Montserrat, Marc Sàmper Gispert i Joan Soler Gironès

La Cedreda de l’Alzina és un petit bosquet situat uns 400 mt endins del camí que porta a la masia de l’Alzina, on hi destaquen alguns exemplars de Cedre del Líban (Cedrus libani) que conviuen amb altres majestuosos arbres com el Pi Pinyer (Pinus pinea), la Pinassa (Pinus nigra) i l’Alzina (Quercus Ilex). Les condicions d’irradiació solar i humitat han afavorit l’adaptació satisfactòria dels cedres i el creixement accelerat d’aquests exemplars configurant així aquesta bonica raconada.

S’hi accedeix des de la carretera B-122, aproximadament en el km 14,3.

El Cedre del Líban (Cedrus libani) és un arbre majestuós, de branques robustes i disposades en plans més o menys horitzontals. Capçada en principi cònica, semblant a la de l’Avet (Abies alba), després força irregular. Fulles linears, estretes com agulles, rígides i curtes, de menys de 4 cm de llargada, i agrupades formant ramells d’unes quinze. Pinyes dretes d’uns 6 cm de llargada.

El cedre més gran fa uns 24 mt d’alçada. El seu volt de canó mesura 130 cm i el volt de soca 140 cm. Creix recte i verticalment.

Edat estimada: uns 70 anys aproximadament.

S’han comptabilitzat un total de 9 exemplars de Cedre del Líban (Cedrus libani)

Aquesta cedreda és un bosc de coníferes al·lòctones al clima de Rellinars i van ésser plantats sobre els anys 1950 per en Josep Casademont "el paleta" de Rellinars que treballava a l'Alzina i arranjava aquest preciós camí.

MASCLANS, FRANCESC (1999) - “Guia per a conèixer els arbres”, actualitzada per Oriol de Bolós - Flor del Vent Edicions