La Margaridoia Santa Margarida i els Monjos

Alt Penedès
Els Monjos. Carrer d'Anselm Clavé, 10-14

Coordenades:

41.32089
1.66338
388134
4575242
08251-27
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Eclecticisme
XX
1909
Garriga i Jeroni, mestres d'obra.
Bo
Inexistent
si, IPA 2799
Fàcil
Científic
Privada
Centre Cultural la Margaridoia
Tríade scp

Edifici eclèctic de planta en forma de "L" i pati interior, amb la façana que simbolitza la pertinença a una societat recreativa de base social popular del seu temps. La planta baixa presenta cinc grans obertures amb arcs escarsers fets de maó, unes fan la funció de porta i altres de finestres. La més gran és la porta principal. Els elements de la façana es disposen simètricament. Al primer pis hi ha una gran balconada amb barana de ferro i s'obren tres portes emmarcades en maons que formen un semiarc a la part superior. Als extrem de la balconada principal es disposen dos balcons més petits amb un altre porta igual a les descrites. La part central de la façana presenta una paret superior esglaonada decorada amb maons i un espai circular amb les inicials de la Societat. A banda i banda d'aquest element, la façana està rematada amb una sèrie de merlets esglaonats.

Aquest edifici va ser construït expressament com a local social de la Societat la Margaridoia pels mestres d'obra Garriga i Jeroni al 1909. Durant la guerra civil l'edifici fou utilitzat com a taller d'avions i com a refugi antiaeri.

ARNABAT, Ramon (1993) 'La gent i el seu temps. Història de Santa Margarida i els Monjos. De la Filoxera a la Guerra Civil. 1890-1940.' Ed. Ajuntament de S.M. i els Monjos, Col·lecció: Quaderns de divulgació local. Nº5. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona.