L'Abadal Santa Margarida i els Monjos

Alt Penedès
Zona del Castell - convent de Penyafort
Camí del castell - convent de Penyafort, just abans de creuar el riu Foix en direcció Penyafort

Coordenades:

41.30762
1.65781
387645
4573775
08251-28
Patrimoni immoble
Edifici
Medieval
Gòtic
Modern
Contemporani
Popular
XV-XVI
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 021A00022
Tríade scp

Masia de planta irregular, conseqüència de juxtaposar diferents cossos al llarg de la seva història. Consta de planta baixa, primer pis, golfes i soterrani. L'edifici té una coberta a dos vessants amb barbacana i bigues de fusta. Les cantoneres són de blocs de pedra. Les façanes són de composició asimètrica. S'observen restes de contraforts. Alguns finestrals de la planta noble són emmarcats de pedra motllurada, altres finestrals tenen brancals, llindes i escopidors de pedra picada. A la façana de llevant hi destaquen una finestra geminada de pedra amb fust i capitell, i un contrafort que hi ha al mig. Davant la masia hi ha un espai enjardinat.

El molí antic que està integrat a la masia està fitxat pel Servei Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya amb el nº 15894.

L'Abadal té els seu origen en un molí fariner que podria haver existit els segles XV o XVI. Alguns autors es remunten al s. XIV.

GIRONA, Jaume (1985). Les nostres masies. Programa de la Festa Major 1985. Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1983) Fitxa de l'arxiu del Servei Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya.