La Fabrica Nova
Orpí

  Anoia
  La Fabrica Nova 08787. Orpí.
  Emplaçament
  Sota Can Bou, a peus de la carretera BV-2131.
  342

  Coordenades:

  41.52775
  1.60699
  383784
  4598282
  Número de fitxa
  08152 - 103
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  La situació del conjunt és deficient, amb enderrocs en alguns trams dels edificis.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  3884602CF8938N0001LH
  Autoria de la fitxa
  Jordi Seró i Ferrer. IN SITU SCP

  El trobem ubicat sota el nucli de Can Bou, a peus de la carretera BV-2131. Es troba quasi unit amb Aigües Artes/ Cal Cundo, i això li proporciona una estètica d'un gran conjunt.
  Es tracta d'un conjunt format per l'edifici primitiu i edificacions annexes que es van anar construint a mesura que les necessitats productives anaven creixent. Gran part del conjunt es troba en un estat de conservació deficient i donant la sensació d'abandonament.
  L'edifici principal està situat a peu de la carretera BV-2131, de grans dimensions, és de planta rectangular i consta de planta baixa i tres plantes de pis. Els murs estan fets amb carreus irregulars de pedra en filades horitzontals. La coberta que quasi no es conserva és a dues vessants ( nord-sud) amb teula àrab.
  La façana d'ingrés se situa al nord, i presenta una entrada a la planta baixa amb arc adovellat de mig punt. A la resta de la façana, cal destacar-hi el gran nombre de finestres que hi ha repartides per les diferents plantes.
  La façana est solament té obertures a les dues darreres plantes de pis amb dues finestres amb arc escarser de rajol a cada planta.
  La façana oest, té un cos més modern adossat. La part que en resta visible hi podem observar finestres amb arc de rajol.
  La façana sud presenta un gran nombre finestres repartides per les diferents plantes, i d'aquesta hi neix un cos rectangular de grans dimensions, direcció sud. Aquest cos té dues plantes i es troba en un estat de conservació dolent. A l'interior hi trobem dues grans sales amb arc escarser a la planta baixa. Cal destacar-hi el gran nombre d'obertures d'arc escarser de grans dimensions a la planta baixa de la façana est.

  Els seus orígens podrien estar relacionats amb alguna de les manufactures anteriors ( molins bataners) instal·lades aprofitant les aigües de la riera de Carme. Va funcionar com a fàbrica de paper molts anys regida per la família Forn. A la porta principal hi ha la placa amb el nom de Joan Forn Marsal S.A. la darrera empresa que hi fabricava fins al 1980.

  GUTIÉRREZ POCH, Miquel (1999): Full a full. La indústria paperera de l'Anoia (1700-1998): Continuïtat i modernitat, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, Barcelona.
  INVENTARI DEL PATRIMONI INDUSTRIAL DE CATALUNYA. Inventari 17. Edificis industrials.