La Creu de Gurb
Gurb

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
    A 3900 metres per pista forestal de la carretera BV-4601, punt quilomètric 4'350

IIIaC-IaC
    Jordi Compte

El jaciment de la Creu de Gurb es troba situat al al turó que du el mateix nom, en un punt amb grans vistes sobre bona part de la plana de Vic.
    Es tracta d'una àmplia zona compresa pel cim del turó i les seves vessants, formades per margues grises, on es recullen superficialment fragments de ceràmica de vernís negre tipus A i B, ceràmica ibèrica a torn i ceràmica romana.

En les mateixes vessants també es va localitzar ceràmica ibèrica en prospeccions de principis del segle XX.

Inventari del patrimoni arqueològic i paleontològic de Catalunya. Gurb. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, febrer de 2001.
    ADDD. (1919) Butlletí de la Colla de Gurb. Vic.
    MOLAS, D. (1975) La comarca de Osona. Problemática de su iberización y proceso de romanización a través de su carta arqueológica.